Det har vært et beinhardt offshoremarked de siste årene for konsernsjef Lars Peder Solstad i Solstad Farstad.
Oljenedturen strupet aktiviteten, ratene falt, og båter ble sendt i opplag. Resultatet ble en voldsom konsolidering der Solstad Farstad står igjen på toppen etter å ha tatt inn Farstad Shipping, Deep Sea Supply og Rem Offshore.
Doblet inntektene
Sent torsdag kveld la Solstad Farstad frem resultater for fjerde kvartal – sitt andre kvartalsresultat som sammenslått rederi. Regnskapsrapporten viste at selskapet doblet inntektene sine fra 476 millioner kroner til 1,1 milliarder kroner i fjerde kvartal 2017. Selv om inntektene øker, holder markedet seg tøft, og rederiet fortsetter å tape penger. Resultat før skatt endte på minus 1,14 milliarder kroner. Det er likevel en bedring fra 2016 da rederiet fikk et resultat før skatt på minus 1,49 milliarder kroner i fjerde kvartal.
Med i kostnadene er en barbering av verdiene på offshoreskipene på 395 millioner kroner i fjerde kvartal. Dette er de eneste nedskrivningene det nye selskapet har gjort, etter at Solstad tok nedskrivninger på 1,2 milliarder kroner av sine flåteverdier i 2016.
Driftsunderskuddet ble minus 593 millioner kroner i fjerde kvartal 2017, nær en halvering fra 2016. Da var driftsresultatet på minus 1,13 milliarder kroner.
Solstad Farstad fortsetter å kutte i kostnadene og følger nå planen om å kutte kostnadene med 700–800 millioner i året, hvorav halvparten allerede er oppnådd. Målet ble først satt til 450–600 millioner kroner, men ble oppjustert i desember.
Ser høyere rater fremover
Nå ser rederiet derimot starten på en god periode.
– Først og fremst for store PSVer og ankerhåndteringsskip, sier Solstad i Solstad Farstad på selskapets kvartalspresentasjon fredag, ifølge nyhetsbyrået TDN Direkt.
På kort sikt er konsernsjefen mest positiv til nordsjømarkedet, både på norsk og britisk sokkel, og til store ankerhåndteringsskip og store supplybåter, såkalte PSVer.
– 15.000 dollar er en ok rate i dagens marked for en PSV, men jeg tror vi skal se høyere rater enn det. Jeg tror vi går inn i et sommerhalvår der vi kommer til å se veldig gode rater for disse to segmentene, og bedre enn vi har vært vant med de siste årene, sier Solstad til TDN Direkt.
Han understreker at rateutviklingen også vil avhenge av hvordan tilbudssiden håndteres.
– Etterspørselen kommer nå, men så er spørsmålet hva som skjer på aktiveringssiden, og hvor disiplinerte vi er som eiere med tanke på å aktivere båter. Hvis tilbudssiden stiger mer enn etterspørselen så taper vi jo, så vi må holde litt igjen. Vi får se hvor flinke vi er til det, sier Solstad til TDN Direkt. (Vilkår)