– Vanligvis bruker det ikke å klaffe med både laks og offshore samtidig. Som regel er det ene opp og det andre ned. Men i 2013 hadde vi medvind i begge bransjene, sier Helge Møgster (61), styreleder og storeier i familieselskapet Laco på Austevoll i Hordaland.

Den 61 år gamle austevollingen har i likhet med John Fredriksen bygd seg opp på fisk og rederivirksomhet. Gjennom Laco-konsernet kontrollerer Møgster-familien de børsnoterte sjømatkjempene Austevoll og Lerøy – og sitter også med over halvparten av aksjene i det børsnoterte rederiet Dof. Sammen med Dof Subsea har rederiet siden 2006 bestilt nye offshore serviceskip for nærmere 40 milliarder kroner, noe som har gjort Dof til den største aktøren i denne shippingnisjen i Norge.

Stort utbytte

Virksomheten går så det suser, godt hjulpet av de rekordhøye lakseprisene. Totalt omsatte Laco-konsernet for drøyt 22 milliarder kroner i 2013. Et solid overskudd ble det også på i underkant av 2,4 milliarder kroner. Rundt 100 millioner av overskuddet går til eierne, Møgster-familien, som utbytte.

– Det meste av overskuddet lar vi stå igjen for å utvikle selskapene. Det meste av det vi tar ut i utbytte, går tilbake til staten som formuesskatt, sier Møgster.

– At vi skal betale skatt, er greit, men formuesskatten tar jo ikke hensyn til om selskapene tjener penger eller ikke. Det synes jeg ikke noe om, tilføyer 61-åringen, som før stortingsvalget ifjor høst bidro med valgkampstøtte.

– Tror du på endring med den nye regjeringen?

– He he, nei, jeg tror vel ikke på det.

– Over 2,4 milliarder i overskudd, og bokført egenkapital på over 16 milliarder kroner. Det er enorme summer?

– Det er verdier på et papir, alt i morgen kan tallene være helt annerledes. Vi driver i to ekstremt sykliske bransjer, laks og offshore, og det gjelder å glede seg over resultatene der og da, og så bøye hodet og jobbe videre, sier Møgster.

At det går opp og ned, vises også i regnskapene for de siste årene, selv om det har vært flest topper og få bølgedaler. 2013-resultatet, som er tidenes beste, er over dobbelt så stort som 2012-resultatet. I 2011 var overskuddet «bare» på i underkant av 400 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.