Det kull-lastede frakteskipet Shen Neng I var på vei til Kina da det grunnstøtte ved Great Barrier Reef utenfor Queensland i april 2010. Revet er regnet som et av verdens vakreste naturområder, og skipet begynte å lekke olje ut i havet.

Selv om en større naturkatastrofe ble unngått, gravde det 225 meter lange skipet et 3 kilometer langt arr i korallrevet.

Skipets eier, Shenzen Energy Transport Co Ltd, nektet i seks år å ta ansvar for grunnstøtingen, men inngikk mandag et utenomrettslige forlik.

Australias miljøvernminister Josh Frydenberg mener oppgjøret viser at landet vil bruke alle tilgjengelige midler for å forfølge alle som forårsaker skade på revet.

– Våre pågående tiltak for å rydde opp i forurensningen sender et klart signal om at skader på Great Barrier Reef er uakseptabelt, sier han.

Greenpeace Australia kaller avtalen for «sørgelig utilstrekkelig».

– Regjeringen har sagt at hele oppryddingen vil koste mer enn 140 millioner australske dollar (874 millioner norske kroner), så denne lille summen er svært skuffende, sier Shani Tager, revforkjemper i Greenpeace.

Great Barrier Reef har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1981 og er svært truet av forurensing skapt av en kombinasjon av værfenomenet El Nino og menneskeskapt global oppvarming.

Les også: Vekst i norsk skipsregister

Stabilt lukrativt for Thon

Sterk vekst i hyttebyggingen

Følg markedet på DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Bjerke: - Alt som skjer i DNB er mitt ansvar
Samtidig opplyser styreleder Anne Carine Tanum at DNB-styret ikke kommer til å stille spørsmål ved konsernsjef Rune Bjerkes stilling i kjølvannet av Hjort-rapporten.
01:10
Publisert: