Irakiske eksperter jobber med å uskadeliggjøre en stor sprengladning som er funnet på en oljetanker i Persiabukta.

Det Bermuda-registrerte tankskipet Nordic Freedom, tilhørende Nordic American Tankers i Sandefjord, var involvert i den potensielt meget alvorlige hendelsen i Persiabukta. Herbjørn Hansson er toppsjef og styreleder i Nordic American Tankers, rederiet han selv grunnla i 1995.

Hansson selv er ikke merkbart urolig når DN som snarest får ham i tale på ettermiddagen første nyttårsdag.

– Det løser seg, ikke noe problem. Vi har hele tiden veldig mange skip i dette området, sier Hansson.

Han sier rederiet snart vil komme med en mer utfyllende melding om tildragelsen.

Tanket fra «bombeskip»

Sprengladningen ble angivelig oppdaget da den Liberia-registrerte oljetankeren Pola var i ferd med å pumpe olje over i Nordic Freedom.

Mannskapet om bord på Pola er evakuert mens det jobbes med å fjerne sprengladningen. Pola er ifølge nyhetsbyrået AP et flytende lagringskip for olje, for irakiske State Organization of Marketing of Oil.

Sprengladningen det angivelig skal være snakk om er en såkalt limpet, en mine som festes med magnet til skroget under vannflaten.

Ifølge den britiske marinen skal sprengladningen ha blitt festet til skroget da tankskipet befant seg i nærheten av havnen i Khor Al-Zubair i Irak, men det er ikke kjent hvem som står bak.

Nordic Freedom er en suzmax, bygget ved Daewoo Shipbuilding i Sør-Korea i 2005. Skipet seiler under Bermuda-flagg.

Anklaget Iran

USA anklaget i 2019 Iran for å ha angrepet tankskip i nærheten av Hormuz-stredet, noe iranske myndigheter nektet for. Iran skjøt derimot ned en amerikansk drone som de hevdet befant seg i iransk luftrom.

Samme år ble et iransk tankskip utsatt for et missilangrep utenfor kysten av Saudi-Arabia, men heller ikke dette angrepet er det kjent hvem som sto bak.

Spenningsnivået mellom USA og Iran har økt betraktelig under president Donald Trump, ikke minst etter at han trakk USA fra den internasjonale atomavtalen med Iran og den iranske generalen Qasem Soleimani ble likvidert i et amerikansk droneangrep i Irak 3. januar i fjor.

Sabelrasling

USA har to ganger i år sendt bombefly over Persiabukta, senest denne uka, som en åpenbar sabelrasling overfor Iran.

B-52-flyene returnerte etter kort tid til USA, men enkelte frykter at Trump som en avskjedsgave til Israel og Saudi-Arabia vil beordre et angrep på mål i Iran før han forlater Det hvite hus 20. januar.

Anonyme kilder i Washington hevder på sin side at iranerne planlegger et hevnangrep i forbindelse med årsdagen for likvidasjonen av Soleimani, og lederen for det iranske rettsvesenet, Ebrahim Raisi, kom første nyttårsdag med en utvetydig trussel.

Iran advarer

– De som var involvert i denne likvidasjonen og forbrytelsen, vil aldri kunne føle seg trygge, sa Raisi, som tilhører den religiøse eliten og har full støtte fra presteskapet i Iran.

Lederen for den iranske Revolusjonsgarden, general Hossein Salami, kom også med en klar advarsel til dem som måtte planlegge angrep mot Iran, rett nok uten å nevne USA ved navn.

– Siste ord vil bli sagt til fienden på slagmarken, sa han under en tale på universitetet i Teheran, der også utsendinger fra Syria, Libanon, Palestina og medlemmer av Soleimanis familie var til stede.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.