Offshorerederiet Solstad Offshore skulle stå igjen som «kongen på haugen» etter oljenedtur og offshorekrise. Med Kjell Inge Røkke og John Fredriksen på laget, samlet selskapet supply- og ankerhåndteringsbåtene som lå i de tre selskapene Deep Sea Supply, Farstad Shipping og gamle Solstad Shipping.

Etter å ha fått på plass en omfattende refinansiering, lå alt til rette. Men markedene har ikke kommet seg, og det nye Solstad fortsetter å slite, tross reforhandlede lån og ny kapital.

Rederiet har ennå ikke klart å få med kreditorene på en løsning, og ber nå om å slippe å betale så vel renter som avdrag på de fleste av sine lån. Årsaken er selskapets pressede likviditetssituasjon.

Et av lånene det ber om en pustepause på, er et såkalt usikret obligasjonslån på 1,07 milliarder kroner. Dagens kupongrente, renten som styrer de kvartalsvise avdragene, er på 5,12 prosent. At lånet er usikret, betyr at disse långiverne ikke har pantesikkerhet for sine krav. De kommer dermed bak andre kreditorer. Også sine sikrede lån ber Solstad nå om å slippe å betale renter og avdrag på.

«Solstad Offshore er i ferd med å reforhandle en mulig avtale der renter og avdrag vil bli midlertidig suspendert og utsatt fra og med 20. desember», skriver rederiet i en melding.

Eierne i det børsnoterte milliardlånet inviteres til et møte for å godkjenne forslaget 19. desember. Det er imidlertid uklart om det vil være flertall blant långiverne for forslaget. Solstad Offshore er avhengig av at minst 2/3 av långiverne stemmer for pustepausen.

Det understrekes i meldingen til Børsen at den foreslåtte suspensjonen ikke gjelder for lånene i datterselskapene Solship 1 Invest og Solship 3 Invest og deres respektive datterselskaper. Gjelden her vil bli dekket som vanlig.

«Omfanget av den foreslåtte suspensjonsavtalen kan bli utvidet senere», heter det.

Ønsker ikke å spekulere

Solstad-sjef Lars Peder Solstad er svært ordknapp.

– Vi har hatt en pågående diskusjon om dette med både sikre og usikre långivere i halvannen måned, sier han, og viser til at selskapet for seks uker siden startet forhandlingene.

Han ønsker ikke å kommentere videre løsninger eller spekulere i utfallet.

– Det får vi se den 19. Vi har bedt om det vi har bedt om, og så får vi ta det derifra, sier han.

Hva skjer hvis obligasjonseierne ikke vil gå med på løsningen?

– Som sagt vil jeg ikke spekulere i løsninger.

Det fremgår av den foreslåtte avtalen med obligasjonslånets eiere at de også fraskriver seg retten til å erklære lånet forfalt.

– Utsettelsesavtalen er under forhandlinger, og de endelige betingelsene er ennå ikke avgjort, fastslår selskapet i en melding til obligasjonslångiverne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fem grunner til ikke å bli gründer
01:17
Publisert: