Økokrim bekrefter mandag at et Singapore-basert selskap har vedtatt en bot på syv millioner kroner.
Boten gjelder forsøk på ulovlig smugling av skipet «Harrier» til stranden Gadani i Pakistan for strandhugging. Boten gjelder også falsk forklaring i samme sak.
Wirana Shipping har i mer enn et år vært blant de siktede i den såkalte «Harrier»-saken. «Harrier» er lasteskipet som ifølge Økokrim ble forsøkt smuglet ut av Norge til Pakistan våren 2017, men som ble stoppet langs norskekysten.
Saken er den aller første etterforskningen i sitt slag i Norge. Boten til Wirana Shipping er første gang et selskap er blitt straffet av norske myndigheter for forsøk på strandhugging.
I «Harrier»-saken er Wirana Shipping ansett som hovedmann, bekrefter førstestatsadvokat i Økokrim, Tarjei Istad.
Økokrim mener Wirana Shipping var den såkalte «cash-buyeren» i operasjonen for å smugle skipet ut av Norge. I shippingbransjen er en «cash-buyer» mellomleddet som står for kjøp av gamle skip og videresalg til opphuggingssteder på strender i India, Pakistan og Bangladesh.
Wirana Shippings norske advokat Arnt Angell i advokatfirmaet Elden sier Wirana ikke erkjenner straffskyld selv om selskapet har betalt boten. Han sier selskapet kun var såkalt «commercial manager» og kun utførte instrukser for eieren av skipet.
– Wirana Shipping erkjenner ikke straffskyld, men har valgt å vedta forelegget basert på en forretningsmessig vurdering. De ønsker ikke å være involvert i en langvarig og omfattende rettssak i Norge, sier Angell.
– Hva synes Wirana om strandhugging i Asia?
– De er for forsvarlig avfallshåndtering i tråd med internasjonalt gjeldende konvensjoner.
– Det er ikke deres praksis å selge skip til strandhugging i Asia?
– Nei.
«Akutt forurensningsfare»
Boten til selskapet gjelder disse lovbruddene:
- Forsøk på å smugle «Harrier» ut av Norge til strandhugging i Pakistan uten godkjennelse fra norske miljømyndigheter
- Uriktig forklaring i flere tilfeller
- Akutt forurensningsfare utenfor Norskekysten på vei ut av norsk farvann
- I pressemeldingen fra Økokrim heter det at «På skipets tanker var det blant annet 1500 m³ oljeholdige væsker, avfall som ble forsøkt ulovlig utført fra Norge, ifølge forelegget. Et oljeutslipp utenfor Jærstrendene ville medført fare for svært omfattende skade på plante- og dyreliv i området. Potensielle opprydningskostnader kunne blitt svært betydelige.»
Flere siktede i saken
Det var en ren tilfeldighet at «Harrier» ble stoppet på vei ut av Norge i februar 2017. Skipet fikk motorstopp i uvær utenfor Jæren, og ble tvunget til å stoppe. Da Miljødirektoratet kom på kontroll på skipet, steilet miljøbyråkratene over det de fant: Mannskapet kunne vise til forsikringspapirer med tittelen «Break-Up Voyage», som kan oversettes med «reise til skrapingsdestinasjon». I tillegg hadde skipet doble sertifikater – ett som erklærte at skipet skulle til Pakistan, og ett som erklærte at skipet skulle til Dubai. Av mannskapet fikk Miljødirektoratet vite at planen aldri var å reise til Dubai, men at dokumentet var laget for å unngå negativ oppmerksomhet.
Miljødirektoratet anmeldte saken, og er nå fornøyde med at Økokrim har ilagt millionboten.
– Det sender et tydelig signal til shippingbransjen om at forsøk på eksport av skip til ulovlig opphugging er straffbart, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
DN har tidligere omtalt en rekke siktelser i saken. Førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim bekrefter at det ennå ikke er besluttet hvorvidt de siktede skal tiltales.
Alle de siktede har nektet straffskyld i saken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.