Økokrim har tatt ut tiltale mot den norske rederen Georg Eide for at han i 2017 skal ha bidratt til et forsøk på å smugle ut det gamle lasteskipet «Harrier» til strandhugging i Pakistan.

Det er den første tiltalen i Norge noensinne i en sak om strandhugging av skip. Det var lokalavisen Stord24 som omtalte tiltalen først onsdag.

Georg Eide, tidligere leder i shippingkonsernet Eide. Rederen er nå tiltalt av Økokrim i den såkalte Harrier-saken. Bildet er fra 2004.
Georg Eide, tidligere leder i shippingkonsernet Eide. Rederen er nå tiltalt av Økokrim i den såkalte Harrier-saken. Bildet er fra 2004. (Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix)

Strandhugging, også kalt «beaching», gjøres typisk på strender i Pakistan, Bangladesh og India. Metoden innebærer at skipene kjøres opp på strendene og tas fra hverandre av et stort antall arbeidere, ofte med svært dårlige sikkerhets- og miljøforhold. Skip som oppholder seg i norsk farvann kan ikke lovlig sendes til strandhugging i andre land uten at det er godkjent av miljømyndighetene, slik forurensningsloven krever.

Vil ikke kommentere

Georg Eide ønsker ikke å kommentere saken nærmere til DN, og viser til straffesaken som nylig er berammet.

– Det blir rettssak i april. Vi får se hva resultatet blir, sier han.

Som eier av Eide Marine-gruppen var Eide lenge en tungvekter innen oljeservice. På 2000-tallet bygget han opp et konsern fra den lille vestlandsbygden Høylandsbygd nordøst for Haugesund, med en rekke ulike tjenesteskip og løftekraner til havs til vedlikehold av oljebrønner og plattformer. Senest i 2015 sto Eide oppført med anslagsvis 800 millioner kroner på Kapitals liste over landets 400 rikeste. Så kom oljenedturen, som traff Eide-gruppen hardt. Høsten 2016 gikk flere av selskapene i gruppen konkurs.

Les også denne dokumentaren fra sørlandsbygden Farsund: – Vi vil bare ha skipet til helvete ut herfra magasinetPlus

I fjorårets skattelister sto Eide oppført med en formue på 14,5 millioner kroner.

Mener Eide visste

Økokrim mener Eide visste at skipet skulle smugles til strandhugging i Pakistan, og at han la til rette for at skipet kunne legge fra kai uten de nødvendige tillatelsene i februar 2017. Lasteskipet, som tidligere het «Tide Carrier» og var eid av et selskap i Eide-gruppen, men ble solgt sommeren 2015 til utenlandske eiere.

– Han er ikke tiltalt for å ha solgt båten, men for det han bisto med fysisk – det praktiske bidraget til at båten ble klar, sier førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim.

I Norge begynte etterforskningen mot «Harrier» etter at skipet fikk motorhavari i et uvær utenfor Jæren i februar 2017. Da norske myndigheter ankom skipet for en kontroll, fikk det sterk mistanke om at skipet var på vei til å bli smuglet ut til ulovlig skipshugging på stranden Gadani i Pakistan – noe de involverte har avvist. Mannskapet om bord på skipet ga ifølge et vedtak fra Miljødirektoratet åpent uttrykk for at godkjennelsespapirer om bord var fingerte, kun laget for å unngå negativ oppmerksomhet.

I oktober ble det kjent at det Singapore-baserte shippingselskapet Wirana Shipping godtok et forelegg på syv millioner kroner som de ble ilagt for sin rolle i saken.

Også flere andre personer og selskaper har status som siktet i saken. Økokrim opplyser at etterforskningen er i sluttfasen og at det vil avklares om kort tid hvorvidt det vil tas ut flere tiltaler eller ikke. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.