Tankrederiet DHT går hardt ut mot John Fredriksen og hans tankrederi Frontline, der selskapet blant annet anklager Frontline for skittent spill. 

Frontline svarer med å si at selskapet har støtte fra DHTs aksjonærer og avviser kritikken både mot selskapet og Fredriksen. 

Oppkjøpsjakt

Frontline har i flere måneder forsøkt å kjøpe opp DHT, og selskapene har ligget i knallharde forhandlinger. Uenighet i forhandlingene har utviklet seg til en ordkrig mellom partene, som nå også er involvert i søksmål knyttet til oppkjøpstilbudene.

Søndag kveld sendte DHT ut en pressemelding der selskapets styre i harde ordelag avviser Frontlines fjerde forsøk på å snappe opp selskapet.

Det brukes sterke uttrykk for å avvise Fredriksen og Frontline.

– Frontlines foreslåtte overtagelse av DHT er så sørgelig utilstrekkelig at vi ikke tror ytterligere kontakt vil ende med et rettferdig tilbud for DHTs virksomhet, heter det i meldingen, som er adressert som direkte tilsvar fra DHT-styret til Frontlines administrerende direktør Robert Hvide Macleod.

Stikk til Fredriksen

DHT-styret beskriver oppkjøpsforsøket til Frontline som en skivebom, blant annet på bakgrunn av forskjellene i forretningsmodellene til de to selskapene. 

– Du ser ikke oss bli avhengig av ekstrem giring for å kunne opprettholde utbyttene, skriver DHT-styret i et stikk til Fredriksen-systemet og forretningsmodellen til den norske milliardæren. Giring er en betegnelse på å øke investeringer med lånte midler. 

John Fredriksen er Frontlines dominerende aksjonær og eier 14,5 prosent av DHT, delvis gjennom holdingselskapet Hemen Holding.
John Fredriksen er Frontlines dominerende aksjonær og eier 14,5 prosent av DHT, delvis gjennom holdingselskapet Hemen Holding. (Foto: Ida von Hanno Bast)

I tidligere år har selskaper tilknyttet Fredriksen tatt opp høy gjeld for å vokse raskt og betale høye utbytter. Det er en av grunnene til at riggselskapet Seadrill, som en gang var verdens største i sitt slag målt etter markedsverdi, nå er inne i en gjeldskrise som kan ende opp i amerikansk konkursrett.

Fredriksen har senere sagt at han «sitter igjen med skjegget i postkassen etter de finans­karene», med en henvisning til denne strategien etter at han brøt med sin mangeårige samarbeidspartner Tor Olav Trøim i 2014.

DHT-styret kritiserer også Frontline og Fredriksen for å kontrollere eiendeler i ulike selskaper, inkludert DHT, og mener måten Fredriksen og Frontline opererer ikke er gjennom «vel ansette» metoder.

John Fredriksen er Frontlines dominerende aksjonær og eier 14,5 prosent av DHT delvis gjennom holdingselskapet Hemen Holding.

– Vi har ikke en dominerende aksjonær som sluser unna avkastning via et eksternt eiet managementselskap. Når vi henter gjeld, gjør vi dette gjennom vel ansette finansinstitusjoner i stedet for å innhente kredittfasiliteter fra tilknyttede parter. Frontline og deres dominerende aksjonær kan ikke si det samme, heter det fra DHT-styret.

En annen av grunnene DHT viser til er at selskapets flåtestørrelse- og sammensetning er endret fra det første Frontline-budet ble inngått.

DHT inngikk tidligere i år en avtale der selskapet kjøper det Singapore-baserte rederiet BW Groups stortankflåte i en transaksjon der BW Group kommer inn som største aksjonær med 33,5 prosent, og dermed vil kunne blokkere Frontlines oppkjøpsforsøk. Det er blant annet denne avtalen som er gjenstand for Frontlines gjentatte søksmål mot DHT.

Siterer Ibsen

– Vi tar DHT-brevet med stoisk ro, og jeg er fristet til å trekke frem et kjent Ibsen-sitat: Hvor utgangspunktet er galest, blir titt resultatet originalest, sier Macleod i en epost til DN.

Han understreker at Frontline fortsatt ønsker at oppkjøpsforslaget skal legges frem for aksjonærene. Frontline får sterk støtte for argumentene de fremmer i saken, ifølge toppsjefen.

– Vi er blitt nedringt av medaksjonærer som reagerer kraftig på prokuratortriksene til DHT, som de mener er svært verdiødeleggende, sier han.

Macleod avviser også DHTs uttalelser om at budet fra Frontline er «sørgelig utilstrekkelig».

– Da er det bare å minne om at vi var 30 millioner dollar fra hverandre på en milliarddeal før de på oppløpssiden ga fra seg kontrollen til BW, sier han.

Slår tilbake om strategi

Macleod slår også tilbake mot kritikken mot sin styreleder i Frontline og forretningsmodellen han var kjent for for få år siden:

– Hva gjelder Frontline og aksjonærvennlighet, så har vi betalt ut 5,8 milliarder dollar i utbytte, hvorav 4,5 milliarder dollar kontant, til aksjonærene de seneste 15 årene. Vi har gleden av å ha Fredriksen-gruppen som hovedaksjonær og jeg tror det er få som trekker i tvil John Fredriksens troverdighet i aksjemarkedet, sier Macleod.

Det har ikke lyktes DN å få kommentarer fra John Fredriksen mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.