Frontline-skipet «Front Altair» og det japanske tankskipet «Kokuka Courageous» ble torsdag morgen angrepet i iransk farvann ved Hormuzstredet i Omanbukta.

Mannskapet på 11 russere, 11 filippinere og én georgier ble evakuert til Iran, før de lørdag ankom Dubai lørdag i et Iran Air-fly fra byen Bandar Abbas. Alle er i god behold og skal gjennom obligatoriske samtaler med relevante myndigheter og rederiets eget team. Deretter skal flertallet av dem returnere hjem, mens noen blir igjen for å bidra om bord på «Front Altair».

Brannen om bord på «Front Altair» er slukket, og Frontline opplyser at skipet nå er under sleping til havnebyen Fujairah i De forente arabiske emirater. To slepebåter, «Aquila» og «E-Two», og et team med spesialister følger slepet.

– Når vi har full oversikt over tilstanden til skipet vil vi avgjøre hvordan lasten skal overføres til et annet skip. Det er ikke rapportert om forurensning til sjø, sier Frontline-sjef Robert Hvide Macleod.

Skipet er lastet med 75.000 tonn nafta, som er svært brennbare hydrokarboner.

Macleod opplyser at rederiet nå har begrenset aktiviteten i området.

– Etter eksplosjonen på «Front Altair» tok Frontline umiddelbart affære, og vi stoppet flere av våre skip i området. På generell basis representerer Hormuzstredet en reell og meget alvorlig risiko for skipsfarten, sier Macleod.

Iran avviser all skyld

USA ved utenriksminister Mike Pompeo og president Donald Trump var raskt ute med å legge skyld og ansvar for skipsangrepene på Iran. Amerikanske myndigheter har blant annet offentliggjort en video de mener beviser dette.

Iran har fra første stund blankt avvist disse beskyldningene. Mehdi Rezai ved Irans ambassade i Oslo har sendt ut en kunngjøring for å avklare Irans posisjon i saken:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Iran mener angrepene på oljetankerne er særlig mistenkelige fordi de skjedde samtidig som Japans statsminister Abe Shinzo besøkte Iran.
  • Iran har alltid stått for fred og stabilitet i Persiabukten, og for å fremme sikkerhet og trygghet for internasjonal skipsfart. Under disse angrepene var det Iran som rykket ut for å redde mannskapet på de to tankskipene.
  • Det faktum at USA umiddelbart og uten bevis har kommet med ubegrunnede beskyldninger mot Iran, viser at motparten har alternative mål: sabotasje av diplomati, inkludert den japanske statsmisterens initiativ og innsats fra andre land for å rettferdiggjøre den økonomiske terrorismen mot Iran. Man bør spørre seg hvilke skjulte krefter som søker å utøve negativ påvirkning på denne fredelige innsatsen, og hvem som har noe å tjene på å eskalere spenningen i regionen?!