Awilhelmsen, tidligere Anders Wilhelmsen Gruppen, har gått på en skikkelig virussmell i cruiserederiet RCCL (Royal Caribbean Cruises Ltd.). Siden toppnoteringen i midten av januar har aksjekursen stupt i takt med smittespredningen av coronaviruset.

Awilhelmsen er med sine om lag 12 prosent av aksjene største aksjonær og eier i RCCL. Papirtapet for Awilhelmsen var per torsdag ettermiddag på rundt tre milliarder kroner, på to uker.

Awilhelmsen opplyser til DN at selskapet ikke kan kommentere problematikken rundt coronaviruset.

Kursfall

Awilhelmsen as eies av Arne Wilhelmsen med familie gjennom heleide Awilhelmsen Holding as.

Skipsreder Arne Wilhelmsen.
Skipsreder Arne Wilhelmsen. (Foto: VERONICA MELÅ)

RCCL var tidligere børsnotert både i New York og Oslo, men er nå kun notert i USA. Aksjen har svingt stadig høyere, og nådde en historisk toppnotering – målt i norske kroner – 17. januar i år. Fra tampen av sommeren til midten av januar, steg verdien på Wilhelmsen-familiens aksjer fra om lag 24 milliarder til i overkant av 30 milliarder kroner. Etter det seneste kursfallet, og med et kursfall på ytterligere nesten fem prosent ved børsåpning i USA torsdag ettermiddag, var verdien barbert ned til 26,7 milliarder kroner.

Aksjen endte ned 1,58 prosent torsdag.

Genererer bare utgifter

Det er frykt i markedet for at coronaviruset skal ramme den internasjonale cruisetrafikken, som er blitt stadig mer populær blant kinesiske turister.

Over 4000 Starbucks-filialer er coronastengt – slik rammes utenlandske bedrifter i Kina
Starbucks, Wework, Facebook, Apple, Nissan og Walt Disney er alle berørt av coronaviruset som sprer seg i Kina og resten av verden.
00:35
Publisert:

Spesielt etter at cruiseskipet Costa Smeralda, tilhørende det italienske cruiserederiet Costa Crociere, ble lagt i karantene ved kai i Civitavecchia, nord for Roma.

Det er mistanke om at et kinesisk par som bordet skipet i italienske Savona 25. januar kan ha coronaviruset.

Skipet besøkte Barcelona, Mallorca og Marseille, før det kom til Italia.

RCCL har alt kansellert flere seilinger til og fra Kina. Cruiseskipet «Spectrum of the Seas» er RCCLs eneste skip med hjemmehavn i Kina, og det beskrives av rederiet som et «høyinntektskip». For øyeblikket genererer skipet bare utgifter, ettersom det er lagt til kai. Bare dette vil påvirke resultatene i fjerde kvartal med 0,10 dollar per aksje, ifølge RCCL.

The Spectrum of the Seas er nå lagt til kai.
The Spectrum of the Seas er nå lagt til kai. (Foto: Bryan van der Beek/Bloomberg)

RCCL anslår ytterligere minus 0,10 dollar per aksje om coronakrisen fortsetter ut februar. Kina står for seks prosent av RCCLs kapasitet.

«Hvis reiserestriksjonene fortsetter i lang tid, vil de kunne ha stor innvirkning på hele selskapets økonomiske situasjon», opplyser RCCL i en melding.

Saken fortsetter under videoen

Alt du trenger å vite om coronaviruset på 2 minutter: Hva er symptomene, hvordan kan spredningen stoppes og finnes det en kur?
Bill Schaffner er ekspert på smittsomme sykdommer: – Coronaviruset er trolig overført til mennesker fra dyr.
02:03
Publisert:

Aksjekursen i Carnival Plc., morselskapet til det britisk-amerikanske cruiserederiet Carnival Cruise Line, faller torsdag ettermiddag over åtte prosent på børsen i London. Carnival-aksjen faller dessuten tre prosent i USA.

Hele verden på vakt – se side 20–21(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.