Styreleder Ragnar Horn (53) i skipsmegler- og meglerhusvirksomheten RS Platou trekker sitt kandidatur som styremedlem i et fusjonert Clarksons-Platou, ifølge en melding fredag.

Bakgrunnen er at Horn er siktet for å ha gitt uriktige opplysninger til myndighetene ved inngåelse av au-pair kontrakter, opplyses det.

- Jeg ser at jeg har overtrådt bestemmelser i loven og beklager det på det aller sterkeste, sier Horn.

Det er kun adgang til å ha én au-pair. Horn har hatt avtale med to au-pairer samtidig. Videre har au-pairer kun adgang til å arbeide 30 timer i uken. De to au-pairene har ønsket å arbeide mer enn 30 timer ukentlig i familiens hjem, påpekes det.

«I snitt har au-pairene arbeidet 100 timer i måneden utover det au-pair ordningen gir adgang til. For ekstraarbeidet har de mottatt et vederlag på anslagsvis 3000 og 4000 kroner i måneden, samt tilleggsytelser. Au-pairer har krav på norskkurs. Det har de ikke gjennomført», heter det.

Horn er også gjort kjent med at en av au-pairene har vært misfornøyd med oppholdet hos familien.

- Vi er lei oss for at en person som har bodd hos oss og som vi har hatt nær kontakt med i to år har vært ulykkelig uten å si fra. Vi er overrasket over det, særlig fordi hun anbefalte søsteren sin å bli au-pair i vår familie, sier Horn.

Horn sier til DN fredag ettermiddag at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere utover det han skriver i meldingen.

Siktelsen gjelder brudd på straffeloven paragraf 166 som omhandler uriktig informasjon til myndigheter, samt brudd på myndighetenes vilkår i au-pairkontrakten, fremgår det.

Kjernepunktene i en au-pairkontrakt er at au-pairer skal gjøre lett husarbeid maks 30 timer i uken mot en betaling på 5500 kroner i måneden, samt fri kost og losji og betalt norskkurs.

Ved en inkurie er Bergens-skipsreder og senior Bartz-Johannessen (70) listet, og ikke det korrekte; Platous Singapore-sjef (Sigfinn) Christian Bartz-Johannessen (42).
Ved en inkurie er Bergens-skipsreder og senior Bartz-Johannessen (70) listet, og ikke det korrekte; Platous Singapore-sjef (Sigfinn) Christian Bartz-Johannessen (42).

Horn eier i overkant av 10 prosent i RS Platou, og familien har vært eiere i RS Platou i over 75 år. 

«Selv om han trekker sitt styrekandidatur er han like støttende til en Platou/Clarkson fusjon som før. Horns eierskap til aksjen er langsiktig», heter det i dagens melding.

Ragnar Horn stiller også sin styreplass ved Oslo International School til disposisjon.

«Horn er opptatt av å tilrettelegge for politiets etterforskning i månedene som kommer», heter det.

RS Platou meldte like før månedsskiftet at den britiske skipsmeglingsskjempen Clarksons kjøper selskapet for omkring tre milliarder kroner. Det verdsetter Horn-familiens eierandel til nær 350 millioner kroner (se grafikk).

Platou-styreleder Horn, toppsjef Peter Anker og styremedlem Birger Nergaard var tiltenkt å tre inn i Clarkson-styret.

Horn ble gjort kjent med siktelsen tirsdag 9. desember.

Les også:
- Uten en ressurssterk far ville hun ikke fått riktig erstatning  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.