Mandag forrige uke varslet det John Fredriksen-kontrollerte rederiet Frontline at det vil kjøpe den amerikanske konkurrenten DHT Holdings. 

Går det som Fredriksen vil kan Frontline og DHT få til sammen 79 tankskip og en samlet børsverdi som overstiger 13 milliarder kroner, som gjør det til verdens klart største tankrederi. 

Men oppkjøpsutsiktene ser mørke ut for Frontline. DHT Holdings avviser det norske tankrederiets forslag og kritiserer Frontline for å prøve å kjøpe selskapet mens det er på et lavpunkt i syklusen. 

Refser Frontlines forslag

– Vi mener Frontlines forslag kraftig undervurderer vårt selskap og representerer et opportunistisk forsøk på å kjøpe opp DHT på et lavt punkt i syklusen, sier styreformann Erik Lind i DHT Holdings i en melding fra selskapet. 

Styret har enstemmig avvist Frontlines spontane, uforpliktende og høyst betingede forslag om å kjøpe opp alle de utestående aksjene i DHT, heter det i meldingen fra selskapet. 

– Vi er sikre på at DHT vil skape vesentlig mer verdi for aksjeeierne som et selvstendig selskap enn som følge av utsiktene tilbudt oss med dette forslaget, sier styreformann Lind videre. 

Hentet inn 100 millioner dollar i desember

Frontline hentet inn 100 millioner dollar i desember som ifølge selskapet skal brukes til finansiering av nye vekstmuligheter gjennom kjøp av skip. 

Selskapet foreslo et vederlag på 0,725 Frontline-aksjer for hver DHT-Holdings-aksje, noe som representerer en implisitt kurs på 5,09 dollar per DHT-aksje basert på sluttkursen på Frontline-aksjen fredag forrige uke. 

Til sammenligning sluttet DHT Holdings-aksjen ned 3 prosent til 4,27 dollar per aksje samme dag. 

«Uakseptabel utvanning»

DHT-styret skriver at på veien mot beslutningen har det blant annet overveid følgende: 

  • Tilbudet fra Frontline vil ikke på en tilstrekkelige måte kunne verdsette DHTs bidrag til et kombinert selskap og vil resultere i en uakseptabel utvanning for DHTs aksjeeiere.  
  • Iverksettelsen av DHTs strategiske plan vil fortsette å skape betydelig og bærekraftig verdi for DHT sine aksjeeiere. 

DN skrev forrige uke at DHT Holdings, som er notert på New York Stock Exchange, har en såkalt giftpille, altså et forsvar mot oppkjøpet. 

Hvis Frontline eller tredjepart kjøper seg ytterligere opp i rederiet, vil DHT-aksjonærene få tilbud om å kjøpe ytterligere én aksje i DHT. Det kan blokkere for Frontline, går det frem av en børsmelding fra DHT.

I meldingen fra selskapet står det ingenting om hvordan det vil stoppe Frontline fra å kjøpe seg ytterligere opp i rederiet. 

Vil skape rederigigant med Farstad og Aker

Shippingmilliardæren John Fredriksen har preget nyhetsbildet sterkt i det siste. Forrige uke ble det kjent at riggselskapet Seadrill, hvor Fredriksen er største aksjonær, vil hente inn én milliard dollar i ny kapital og varsler at kreditorene må forberede seg på å skyve på gjeldsforfall og ta tap. 

Seadrill-aksjen var på topp i september 2013 da kursen var på 289 kroner. Derfra har det vært nedoverbakke for selskapet, der aksjen nå er verdt 16,30 kroner. 

Mandag opplyste Farstad Shipping i en børsmelding at det får John Fredriksen og Kjell Inge Røkke med på laget når de vil skape en rederigigant, etter å ha sikret en restruktureringsavtale. 

Farstad har inngått avtale med blant annet Fredriksens Hemen Holding og det Røkke-dominerte Aker. 

Sammen kan de skape verdens fjerde største offshore supplyskip-selskap med 154 fartøy i flåten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kamp om dyre dråper på under årets burgundslipp
Vinelskere stormet inn på vinmonopolet på Aker Brygge torsdag morgen. Mange er villige til å betale store summer for de 26 800 flaskene som legges ut for salg i polets spesialbutikker under vinslippet.
01:18
Publisert: