John Fredriksens kriserammede riggselskap, Seadrill, opplyser i en børsmelding tirsdag at selskapet utsetter refinansieringen av selskapets gjeld.

Den pågående restruktureringen av selskapet vil «trolig involvere Chapter 11»-konkursbeskyttelse eller «andre ordninger», heter det i meldingen. Selskapet åpnet ned 46 prosent Oslo Børs tirsdag, før aksjen hentet seg inn noe. 

Selskapet opplyser også at det venter at den endelige løsningen vil føre til at eksisterende aksjonærer i selskapet vil sitte igjen med «minimale verdier».

Samme melding gjentas av Seadrill-døtrene North Atlantic Drilling og Sevan Drilling tirsdag.

Mer tid til forhandlinger

I meldingen fra Seadrill opplyses det at selskapet nå får mer tid til forhandlinger om å redde selskapet og refinansiere gigantgjelden, som i lang tid har vært nær å velte den tidligere riggiganten. 

«Disse forlengelsene gir selskapet ytterligere tid for å drive de pågående forhandlingene videre med bankene, potensielle nye kapitalinvestorer og rådgiverne til adhoc-komittene til obligasjonseierne omkring betingelsene i en omfattende restruktureringsplan, som kan komme til å inkludere innskudd av ny kapital», heter det i meldingen.

Seadrill sikrer tre måneders forlengelse med flere lånegivere for følgende gjeldskrav:

  • En låneavtale på 450 millioner dollar med forfall 30. april 2017 utsettes til 15. august 2017
  • En låneavtale på 400 millioner dollar med forfall 31. mai 2017 utsettes til 31. august 2017
  • En låneavtale på to milliarder dollar med selskapet North Atlantic Drilling med forfall 30. juni 2017 utsettes til 14. september 2017.

Låneavtalene utgjør 2,85 milliarder dollar, som tilsvarer 24,4 milliarder kroner. 

Kriserammet riggkjempe

Fredriksen uttalte i januar til DN at en har prøvd å rydde opp i Seadrills finansielle problemer siden Tor Olav Trøim forlot Fredriksen-systemet i 2014. Trøim var Fredriksens høyre hånd i en årrekke frem til de to brøt samarbeidet høsten 2014.

– Dette har vi slitt med siden Trøim forlot gruppen. Det var han som drev det finansielle. Dette har vært slitsomt for oss. Det er mye å rydde opp i etter den gjengen, sa Fredriksen.

Trøim kommenterte utspillet i et foredrag i Trondheim litt senere.

– Jeg er beskyldt for å ha ansvaret for finanskrisen i et stort riggselskap, men er fremdeles stolt over hvordan vi bygde opp Seadrill, sa han i foredraget, ifølge Finansavisen.

I slutten av mars publiserte Bloomberg et intervju med Fredriksen, der han snakker om at man er nærmere en redning i det kriserammede riggselskapet. Intervjuet sendte Seadrill opp over elleve prosent på Oslo Børs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Norges beste klatrer, Magnus Midtbø, på Oslo Klatresenter.
Magnus Midtbø er Norges beste klatrer. Nå åpner han et av Europas største klatresenter på Skullerud i Oslo.
01:08
Publisert: