Tor Olav Trøim besøkte torsdag NTNU-studentforeningen Mannhullets skipsfartskonferanse i Trondheim, men slapp ikke unna uten å snakke om forholdet til sin tidligere forretningspartner John Fredriksen, ifølge Finansavisen, som også var tilstede. 

– John Fredriksen og jeg hadde en fantastisk reise i 19 år frem til jeg sluttet 29. juli 2014. Etter det har jeg ikke snakket med ham. Det er litt leit, sa han til forsamlingen, ifølge avisens refereat.

Trøim påpekte også at de fleste ville gledet seg over å forvandle noen få milliarder kroner til 100 milliarder kroner. 

– Det er mye å rydde opp i etter den gjengen

John Fredriksens Seadrill offentliggjorde i slutten av januar en refinansieringsplan for det gjeldstyngede riggselskapet, som han etablerte med Trøim i 2005. 

Fredriksen sa til DN at en har prøvd å rydde opp i Seadrills finansielle problemer siden Tor Olav Trøim forlot Fredriksen-systemet i 2014.

– Dette har vi slitt med siden Trøim forlot gruppen. Det var han som drev det finansielle. Dette har vært slitsomt for oss. Det er mye å rydde opp i etter den gjengen, sa Fredriksen.

Seadrill har 116 milliarder kroner i gjeld og forpliktelser, og kan potensielt bli en av historiens største konkurser dersom riggselskapet går dukken. 

Trøim er fremdeles stolt 

Fredriksen vil ikke gi Trøim hele skylden for problemene Seadrill er havnet i, men forteller til DN at det gikk litt fort i svingene den gang. 

– Nå sitter vi igjen med skjegget i postkassen etter de finanskarene, sa Fredriksen til DN. 

Ifølge Trøim var det ikke i ettertid vanskelig å forstå at et oljeprisfall på 70 prosent var litt i overkant for forretningsmodellen, men er fortsatt stolt over hvordan selskapet ble bygget opp. 

– Jeg er beskyldt for å ha ansvaret for finanskrisen i et stort riggselskap, men er fremdeles stolt over hvordan vi bygde opp Seadrill, sa han i foredraget, ifølge Finansavisen. 

Trøim fungerte som Fredriksens høyre hånd i mange år, men i 2014 forlot han Seadrill og Fredriksen-systemet, og bygget opp sin egen virksomhet gjennom Magni Partners. 

– Festen er over etter dette nachspielet

På sin storhetstid høsten 2013 var Seadrill-aksjen verdt 289 kroner. Siden den gang har aksjekursen falt med 96 prosent, og er i dag verdt 14,77 kroner. 

Etter selskapets nye refinansieringsplan kom ut i januar har også Seadrills toppsjef Per Wullf tatt et oppgjør med Trøim, som mener Fredriksens tidligere nestkommanderende var en «finansakrobat» som laget en strategi som ikke holdt mål for det Fredriksen-eide selskapet. 

– Den strategien som vi fulgte i Trøim-tiden, har feilet fullstendig. Det står jeg inne for. Jeg vil også si at festen er over etter dette nachspielet. Nå begynner vi å bygge balansen opp igjen, sa danske Wullf til DN. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tør ikke tro på høy oljepris
Oljeprisen er doblet i året som er gått siden Statoil-sjef Eldar Sætre sist la frem årsresultatet i London. Likevel senker han oljeprisforventningene og tør ikke si oljenedturen er over.
02:19
Publisert: