Rekken av negative nyheter for Herbjørn Hansson og Nordic American Tankers synes ikke å avta.

Tirsdag la tankrederiet frem regnskapet for andre kvartal, og det var ikke mange lyspunkter for aksjonærene.

Tankrederiet har i flere år slitt med rater som er lavere enn rederiets kostnader, og utviklingen forverret seg i andre kvartal. Et inntektsfall på over 30 prosent fra samme periode i fjor, kombinert med økte kostnader, ga et driftstap på 17,5 millioner dollar. Dermed endte første halvår med et driftstap på nærmere en kvart milliard kroner, 28,7 millioner dollar.

Tross milliardunderskudd i fjor fortsatte Hansson sin sjarmoffensiv med å betale utbytte til aksjonærene. Utbyttene har fortsatt i år, men er nå redusert med 86 prosent i første halvår sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, med kun to cent per aksje per kvartal.

Har fortsatt troen

Mange har ristet på hodet over Hanssons mangeårige strategi med stadig å øke antall skip, la dem gå på korte kontrakter, og dele ut utbytter hvert eneste kvartal til aksjonærene. Det holdt forbausende bra i mange år, men de siste årene har han flere ganger måttet be aksjonærene om penger, senest før jul.

Men Hansson har ikke mistet troen. I kommentaren til regnskapet skriver selskapet:

«Også i andre kvartal var ratene i spotmarkedet under vår kontantkost. Vi er vel kjente med store svingninger i vår virksomhet. Men vi har tidligere sett at markedet kan snu raskt. Vi ser en styrking av verdensøkonomien som er bra for Nat. Ironisk nok, kan politisk usikkerhet også stimulere tankmarkedet. Vi er optimister fremover idet Nat er vel posisjonert til en bedring i tankmarkedet.»

Får miljøkritikk

I sommer har DN avdekket at tre av tankskipene som rederiet har solgt, er funnet på en sterkt omstridt opphuggingsstrand i Bangladesh. Stranden Chittagong er kjent for svært miljøskadelig opphugging og utstrakt bruk av barnearbeid.

Hansson har vist til at han ikke har solgt skipene til opphugging, men det har ikke dempet kritikken, heller ikke fra hans egne i rederinæringen.

Hansson har imidlertid kunnet glede seg over at aksjemarkedet knapt leet på et øyenlokk over kritikken fra fjern og nær.

Av regnskapet fremgår det at Hansson har solgt åtte skip i sommer, hvorav tre er inntektsført per andre kvartal. Han inntektsfører salgene med 25 millioner dollar, og tar i tillegg et tap på 1,7 millioner for å kvitte seg med skip.

I regnskapet for andre kvartal nevnes ikke kritikken mot salgene. Tvert imot skryter Hansson av at selskapet i mange år har hatt miljøet i fokus.

Aksjemarkedet sendte Nat-aksjen ned snaut to prosent på New York-børsen ved åpning tirsdag ettermiddag. Det priser selskapet til snaut 2,7 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Ledelsesfag er på det verste oppskrifter på hvordan man skal oppføre seg som en psykopat
Fag versus ledelse var tema på «endelig» med DNs kommentator Eva Grinde under Arendalsuka, med blant andre Eric Nævdal fra Frisch-senteret og tidligere SSB-sjef Christine Meyer.
01:33
Publisert: