– Det ville ikke være kledelig å gjennomføre en skipsdåp og en feiring etter det som skjedde i Budapest. Derfor ga vi arrangementet til Nor-Shipping og sa at de kunne gjøre hva de vil med det, sier talsperson for Viking, Jon Mørland, partner i analyse- og kommunikasjonsbyrået Mørland & Johnsen.

Det 750 fots lange skipet Viking Jupiter skulle etter planen døpes rett nedenfor Akershus festning kommende torsdag kveld, med sangstjernen Sissel Kyrkjebø som gudmor.

Mandag morgen ble det derimot sendt en pressemelding om at selve skipsdåpen var avlyst. Årsaken er dødsulykken i Budapest sist onsdag, der skipet Viking Sigyn var involvert. 28 personer antas å ha omkommet i ulykken.

Viking Cruises har avlyst skipsdåpen, men likevel rigges det til konsert på Søndre Akershuskai nedenfor festningen.
Viking Cruises har avlyst skipsdåpen, men likevel rigges det til konsert på Søndre Akershuskai nedenfor festningen. (Foto: Mikaela Berg)

Viking Cruises er eid av den utflyttede nordmannen Torstein Hagen. Hagen var ifølge Kapital god for rundt 52 milliarder kroner i fjor.

Stjernespekket konsert

Da DN besøker Søndre Akershuskai mandag ettermiddag er det derimot full aktivitet. En stor scene har fått plass på området. Telt til miksebord for lyd og lys er rigget i den ene enden. En rekke partytelt er kommet opp, og en truck virrer rundt inne på det lukkede området.

På Nor-Shippings nettsider er programmet omtalt som «så spesielt at vi ikke får lov til å avsløre hvilket verdenskjent band som skal være hovedattraksjonen». DN vet imidlertid at A-ha skal opptre. Det samme skal Sissel Kyrkjebø, den italienske sangeren Andrea Bocelli, og Sølvguttene.

DN har kontaktet Mørland med flere spørsmål knyttet til konserten torsdag kveld, hvem som rent faktisk er arrangør av dette og hvilket selskap som plukker opp regningen for festkonserten.

Sissel Kyrkjebø (i midten) var til stede på verftet i Ancona i Italia da «Viking Jupiter» ble sjøsatt tidlig i mai. Fra venstre: Kyrkjebøs ektemann og skatteadvokat Ernst Ravnaas, verftsdirektør Giovanni Stecconi, reder Torstein Hagen, hunden Finse og Hagens datter Karine Hagen.
Sissel Kyrkjebø (i midten) var til stede på verftet i Ancona i Italia da «Viking Jupiter» ble sjøsatt tidlig i mai. Fra venstre: Kyrkjebøs ektemann og skatteadvokat Ernst Ravnaas, verftsdirektør Giovanni Stecconi, reder Torstein Hagen, hunden Finse og Hagens datter Karine Hagen. (Foto: Alastair Miller/Viking Cruises)

– Det er klart at arrangementet har vært et samarbeid mellom Viking og Nor-Shipping. Det har vært Viking mer enn Nor-Shipping. Det har vært mye løpende kostnader underveis og de har Viking dekket, sier Mørland.

Mørland opplyser at Viking Jupiter ikke lenger vil ligge til kai der hvor konserten avvikles, selv om båten fortsatt kommer til Oslo.

– Dette er ingen dåp.

– Kunne Nor-Shipping avlyst arrangementet?

– Jeg antar at Nor-Shipping har stått fritt. Vi sa at vi skal ut. Vi kan ikke ha dåpsfest i denne sammenhengen i lys av det tragiske som skjedde, understreker Mørland.

Nor-Shipping arrangeres annethvert år i Oslo og er med sine 15.500 deltagere Norges største konferanse.

Større fyrverkeri

Eventselskapet Kulturoperatørene er produsent for konserten. Daglig leder Øyvind Storheim bekrefter at de er engasjert av Viking Cruises i forbindelse med torsdagens konsert.

– Vi jobber for Viking. Vi jobber fast for dem, sier Storheim.

Hvem plukker opp regningen for dette arrangementet?

– Det har jeg ingen kommentar til. Du må snakke med Nor-Shipping og Viking Cruises. Vi er kun en leverandør her. Jeg kan ikke svare på noe om selve arrangement. Alt vi kan si om dette ligger i pressemeldingen.

På Nor-Shippings nettsider opplyses det at det etter konserten vil bli arrangert et «større fyrverkeri enn Oslo noensinne har opplevd». Det har ikke lyktes å få svar fra Nor-Shipping om om dette fyrverkeriet fortsatt vil prege kveldshimmelen.

I rampelyset

Viking Jupiter er det sjette havgående skipet i rekken for rederiet. Hagen startet Viking River Cruises i 1997 og bygget det opp til å bli verdens største elvecruise-rederi i løpet av får år. De senere årene har rederiet ekspandert til krysninger på de syv hav.

Hagen, som flyttet utenlands på 80-tallet, ble for alvor kjent for nordmenn etter at han arrangerte storslått skipsdåp i Bergen på 17. mai 2015. I kjølvannet ble Hagen, daværende bergensordfører Trude Drevland og havnedirektøren siktet for korrupsjon. Siktelsene ble senere henlagt.

Hagen kom også i medienes søkelys etter at skipet Viking Sky kom i havsnød i Møre og Romsdal 23. mars i år. 1373 personer, inkludert besetning, var om bord da skipet fikk motorstopp på grunn av lavt oljetrykk idet skipet skulle krysse Hustadvika.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.