Sigurd E. Thorvildsen (54) har tjent seg søkkrik på å forvalte en av Norges største familieformuer. I 2018 dro han inn nærmere 70 millioner kroner som konsernsjef i det familieeide investeringsselskapet Awilhelmsen på Aker Brygge, skriver Finansavisen.

Det bringer toppsjefens totale lønns- og kompensasjonspakke til nærmere 180 millioner kroner de siste tre årene, eller omkring 60 millioner kroner i snitt. Det gjør ham til en av landets høyest gasjerte.

Enorme verdier

Awilhelmsen er tuftet på shipping, men er i dag bedre kjent som aktør innen cruise og næringseiendom. Selskapet eier også nær halvparten av elektronikkgiganten Power, tidligere Expert.

Thorvildsen bestyrer de store verdiene for etterkommerne etter skipsreder Anders Wilhelmsen. I dag eies selskapet av tredje og fjerde generasjon.

Gullkalven i imperiet er konsernets eierskap i cruisegiganten Royal Caribbean Cruiselines (RCCL). Med dagens RCL-aksje på rundt 120 dollar, er den verdijusterte egenkapitalen i Awilhelmsen på over 35 milliarder kroner

Thorvildsen har en avlønning som i vesentlig grad er resultatbasert og avhengig av den langsiktige verdiskapingen.

«Kompensasjonen for ledende ansatte består av fastlønn, en resultatorientert lønn og et aksjebasert incentivprogram. Incentivordningen gir ledelsen en rett til kontantutbetaling lik gevinsten som ville oppstått ved å eie et bestemt antall aksjer fra den dato tildeling skjer til den dato rettene benyttes», heter det i en tidligere årsrapport.

På ligningen for 2017 var Thorvildsen oppført med en ligningsinntekt på 54,7 millioner kroner og en formue på 52,7 millioner kroner. Han betalte 25,5 millioner kroner i skatt.

Resultat- og lønnshopp

Awilhelmsen endte med et resultat før skatt i 2018 på 729 millioner kroner og et driftsresultat på 241 millioner, kraftig opp fra foregående år, skrev Finansavisen.

Thorvildsen tjente 69 millioner kroner i fjor, 53 millioner kroner i 2017 og 58 millioner året før. Ifølge en oversikt laget av DN var Thorvildsen Norges best betalte leder i 2016.

Awilhelmsen startet som et tradisjonelt rederi innen tank- og tørrlastfart i 1939.

Siden har gruppen vært ut og inn av shipping, og har nå posisjonert seg som en ny aktør i stortankmarkedet.

Solgte halvparten

Det felleseide familieselskapet Awilhelmsen er bygget opp av seniorrederne Arne og Gjert Wilhelmsen. Eierskapet er for lengst overført til neste generasjon, og til dels til barnebarn.

Anders Christian Wilhelmsen og hans tre søsken solgte høsten 2015 halvparten av familiens aksjer i Awilhelmsen og frigjorde dermed en milliard kroner til nye investeringer.

Skipsreder Arne Wilhelmsen og hans sønner Arne Alexander, Bent Christian og Peter Preben Wilhelmsen eier mesteparten av aksjene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.