Natt til 8. november kolliderte den norske fregatten KNM «Helge Ingstad» med tankskipet «Sola TS».

Fregatten fikk en stor flenge i skroget og ble styrt inn mot land. Forrige uke løsnet vaierne som festet skipet, og det skled under vann. Forsvaret planlegger å heve skipet.

En lydlogg som VG har publisert viser at fregatten fikk flere advarsler fra tankskipet om at det gikk mot et sammenstøt.

«'Helge Ingstad', du må gjøre noe. Du begynner å nærme deg veldig», sies det fra broen på tankskipet i minuttet før kollisjonen.

«Det blir en kollisjon her, da», er det siste som sies fra tankskipet før det smeller.

Norsk på radioen

Hele radiokommunikasjonen går på norsk, men DN er nå kjent med at det var en amerikansk, kvinnelig offiser på broen på den norske fregatten da kollisjonen skjedde.

«Helge Ingstad» drev navigasjonsøvelse, og den amerikanske utvekslingsoffiseren var under opplæring som vaktsjef, under ledelse av en norsk offiser.

Forsvarsdepartementet har tidligere bekreftet overfor BT at en amerikansk marineoffiser var om bord, men det har ikke vært kjent hvilken rolle vedkommende hadde.

Daniel Thomassen, som er sjef på fregatten KNM «Thor Heyerdahl», har overfor VG tidligere forklart ansvarsfordelingen om bord slik:

– Vi har en vaktsjef, som har kommandoen, og han har en assistent, som følger med på blant annet radarer. Ved roret står en rormann, ofte en vernepliktig. På hver side av broen – brovingene – står det ytterligere to vernepliktige som holder utkikk med blant annet kikkerter, og rapporterer fortløpende om observasjoner til vaktsjef.

På KNM «Helge Ingstad» var altså den amerikanske utvekslingsoffiseren under opplæring som vaktsjef, men hadde ikke et selvstendig ansvar.

– Følger diplomatiske linjer

Kommandørkaptein Torill Herland er kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret. Hun sier hun ikke kan bekrefte rollen til amerikaneren.

– Dette er informasjon vi vil komme tilbake til når resultatene av etterforskningen foreligger. Dette er politiarbeid, og vi har ikke selv gått inn og sett på hvem som var hvor, sier Herland.

Hun viser også til at denne saken følger diplomatiske linjer.

– Dette er en utenlandsk statsborger, og da må det blant annet søkes om tillatelse for å gjennomføre avhør, sier Herland.

Det er Vest politidistrikt som etterforsker hendelsen.

– Jeg må henvise til Forsvaret når det gjelder kommentarer rundt eventuelle nasjoner som Forsvaret øver sammen med, sier seksjonssjef Frode Karlsen i Vest politidistrikt.

Statens Havarikommisjon gransker hendelsesforløpet, samtidig som Sjøforsvaret har nedsatt en internundersøkelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs politiske redaktør: KrFs grunnleggende problem er at de ikke overbeviser om at partiet trengs
00:48
Publisert: