Syv personer kom lettere til skade da fregatten kolliderte med tankbåten Sola TS og slepebåten Tenax ved Stureterminalen i Øygarden kommune i Hordaland rett etter klokken fire natt til torsdag.

I forbindelse med sammenstøtet stenger Equinor gradvis ned driften på Sture, skriver selskapet i en melding torsdag.

Tankskipet har 625.000 fat råolje om bord, men det skal ikke være hull på skipet. Fra fregatten er det oppstått en mindre diesellekkasje, opplyser Hovedredningssentralen for Sør-Norge til NTB.

Fregatten hadde det 137 mann om bord, mens det var 23 mann i tankbåten. Først ble 127 mann fra fregatten evakuert over i et annet fartøy, mens ti av mannskapet ble igjen på skipet. Ved 06.30-tiden besluttet kapteinen om bord på kapteinen at også de siste ti om bord skulle forlate skipet.

Kan synke

– Det er en viss fare for at skipet skal synke. Det har fått en flenge i siden og tar inn mer vann enn de greier å pumpe ut. Det er ikke kontroll over lekkasjen og akterskipet ligger tungt i sjøen, sier vakthavende redningsleder Eirik Walle ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Fregatten KNM Helge Ingstad er evakuert etter en kollisjon med en tankbåt ved Stureterminalen i Øygarden. Her avbildet i Limassol på Kypros.
Fregatten KNM Helge Ingstad er evakuert etter en kollisjon med en tankbåt ved Stureterminalen i Øygarden. Her avbildet i Limassol på Kypros. (Foto: Anne Marte Vestbakke/NTB scanpix)

Ifølge brannvesenet på stedet er skipet i ferd med å få mer og mer slagside, melder NRK

Politiet har etablert et mottak for de evakuerte på Stureterminalen. Det er flere redningshelikoptre, redningsbåter og flere slepebåter som ligger ved det havarerte skipet.

Etter sammenstøtet mistet fregatten fremdriften og kjørte på land. Redningslederen sier at skipet slik sett ikke vil synke, men at han må ta forbehold med tanke på bunnforholdene på stedet.

Mindre skader

Tankbåten på vei ut fra Stureterminalen da sammentreffet skjedde, ifølge vaktkommandør Ole Jakob Hartvigsen ved 110-sentralen i Hordaland.

Alle om bord i KNM Helge Ingstad vil bli evakuert til Stureterminalen. Det er foreløpig ingen fare for at tankeren skal synke eller for lekkasje.

– Det er mindre skader på tankbåten. Den ligger ute i fjorden og vil gå til land når situasjonen med fregatten er avklart, sier Walle.

Equinor stenger driften på Sture

I forbindelse med sammenstøtet mellom fregatten Helge Ingstad og tankskipet TS Sola ved Sture-anlegget i Øygarden stenger Equinor gradvis ned driften på Sture. Det skriver Equinor i en pressemelding.

Personell på Sture som ikke har beredskapsoppgaver blir også evakuert. Nedstengning og evakuering gjennomføres som et føre-var-tiltak.

Redningsoperasjonen avsluttet

Forsvaret opplyser at redningsoperasjonen er avsluttet og at det nå er snakk om å berge fregatten. Statens havarikommisjon er kontaktet og vil undersøke årsaken til kollisjonen.

– Fregatten er en del av Natos stående maritime styrke og hadde vært med i øvelsen Trident Juncture som ble avsluttet onsdag, opplyser oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Han sier videre at alle tilgjengelige militære ressurser vil bli satt inn i bergingen av fregatten.

Laget i 2009

KNM «Helge Ingstad» (F 313) er en norsk fregatt av Fridtjof Nansen-klassen, navngitt etter oppdageren Helge Ingstad. Fregatten ble overlevert 29. september 2009.

Fartøyet er nummer fire i serien av fem som i perioden 2006–2011 ble overlevert til Sjøforsvaret.

Fregatten er en av fem som i sin tid hadde en totalkostnad 21 milliarder kroner. Denne summen inkluderer også seks NH90-helikoptre.

Havarikommisjonen undersøker kollisjonen

Statens havarikommisjon for transport (SHT) har besluttet å undersøke kollisjonen mellom tankbåten Sola TS, slepebåten Tenax og fregatten KNM Helge Ingstad.

Det kommer frem i en melding fra SHT.
– Havarikommisjonen vil ha mannskap på stedet i løpet av dagen for å starte undersøkelsene, står det i meldingen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Disse klimatiltakene synes Equinor-sjefen det er vanskeligst å tenke på i hverdagen
– Ting jeg er like opptatt av som forhåpentligvis alle andre.
01:18
Publisert: