DN har de siste dagene omtalt flere siktelser i Økokrims pågående etterforskning av håndteringen av lasteskipet «Harrier». Økokrim mener skipet skulle smugles ut av Norge for å hugges opp på en strand i Pakistan.

I en sak DN publiserte torsdag, uttaler styreleder Ståle Hansen i forsikringsagenten Skuld Marine Agency at selskapet ikke er siktet i etterforskningen.

Men dette avvises nå av politiadvokat Magnus Engh Juel i Økokrim. Han opplyser at selskapet er siktet i saken og skal ha blitt informert om dette en tid tilbake.

Ståle Hansen i Skuld Marine Agency.
Ståle Hansen i Skuld Marine Agency. (Foto: Skuld)

Ståle Hansen i Skuld Marine Agency sier han ikke har tilbakeholdt informasjon eller løyet om siktelsen i intervjuet som ble gjort tidligere denne uken.

– Jeg var fullstendig ærlig i de opplysningene jeg ga. Dette var de opplysningene jeg satt på, sier han.

– Når fikk du vite at selskapet likevel var siktet?

– Jeg fikk de opplysningene sent i går ettermiddag, sier han til DN fredag morgen.

– Det er en stund siden selskapet fikk status som siktet, og ble informert om det?

– Det har jeg ingen kommentar til.

På epost presiserer Hansen svaret på det siste spørsmålet slik:

– Med bakgrunn av den informasjon som jeg mottok sent i går ettermiddag, har jeg iverksatt en intern undersøkelse av hvorfor denne informasjonen ikke har tilkommet meg tidligere.

Var agenten bak forsikring til Pakistan

Det var agentselskapet Skuld Marine Agency som skaffet forsikringen for det gamle lasteskipet «Harrier», som etter ti år i opplag i Høylandsbygd på Vestlandet skulle kaste loss. Forsikringsbeviset hadde tittelen «Break-Up Voyage», og spesifiserte at skipet for egen maskin skulle til Gadani i Pakistan – en velkjent destinasjon for skip som skal til «beaching». På den milelange stranden i Gadani hugges skip i stor skala under svært dårlige miljø- og arbeidsforhold.

Skuld Marine Agency er et agentselskap innen skipsforsikring som i januar 2017 ble kjøpt av den norske forsikringsgiganten Assuranceforeningen Skuld. Assuranceforeningen Skuld, hvor Ståle Hansen er daglig leder, har ingen rolle i etterforskningen, ifølge Hansen.

Norske Skuld Marine Agency føyer seg inn i en rekke av norske aktører som nå er siktet i saken, for forsøk på miljøkriminalitet eller medvirkning til forsøk.

Forrige uke omtalte DN at skipsreder Georg Eide (52) er blant de siktede, sammen med selskapet som tidligere eide lasteskipet, Eide Marine Eiendom, og Eide Marine Service. Eide avviser straffskyld i saken.

Etterforsker flere deler av bransjen

Økokrims etterforskning retter seg nå også mot selskaper i shippingbransjen som har stilt med de nødvendige papirene. Det er noe shippingbransjen bør forberede seg på, uttalte jusprofessor Alla Pozdnakova ved Universitetet i Oslo til DN torsdag:

– Profesjonelle som opererer i shippingbransjen, pleier å vite hvordan den fungerer, så det er gode grunner til å anta at man vet hva som skal skje med et skip som skal sendes for eksempel til en strand i Pakistan. Noen vil kanskje si at de stolte på at rederiet handlet lovlig, men det er ikke sikkert de vil være vernet mot straffansvar i slike saker, sa hun.

I tillegg til Skuld Marine Agency har også det norske konsulentselskapet Aqualis Offshore, eid av børsnoterte Aqualis, status som siktet i saken.

Etter ti år i opplag trengte skipet både ny forsikringsavtale og nytt sertifikat for å kunne forlate kaien i Norge. Om bord på lasteskipet fant norske myndigheter ikke ett, men to sertifikater signert en konsulent fra Aqualis Offshore. Det ene sertifikatet godkjente skipet for en reise til Dubai. Det andre gjaldt en énveisreise til Gadani Beach i Pakistan. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Beaujolais til begjær
Dette er vinen som gir beaujolais en ny mening.
01:17
Publisert: