Tankrederiet DHT går hardt ut mot John Fredriksen og hans tankrederi Frontline, der selskapet blant annet anklager Frontline for skittent spill

Frontline har i flere måneder forsøkt å kjøpe opp DHT, og selskapene har ligget i knallharde forhandlinger. Uenighet i forhandlingene har utviklet seg til en ordkrig mellom partene, som nå også er involvert i søksmål knyttet til oppkjøpstilbudet fra Frontline. 

Det var i en pressemelding fra DHT-styret søndag kveld rettet mot Frontlines administrerende direktør Robert Hvide Macleod at kritikken ble fremmet. I brevet rettes også kritikk rett mot Frontline-styreleder og storaksjonær Fredriksen. 

Siterer Ibsen

– Vi tar DHT-brevet med stoisk ro, og jeg er fristet til å trekke frem et kjent Ibsen-sitat: Hvor utgangspunktet er galest, blir titt resultatet originalest, sier Macleod til DN mandag. 

Han understreker at Frontline fortsatt ønsker at oppkjøpsforslaget skal legges frem for aksjonærene. Frem til nå har DHTs styre og ledelse avvist budet på vegne av selskapets aksjonærer. Fredriksen eier selv 14,5 prosent av DHT. Ellers består aksjonærlisten i hovedsak av amerikanske investeringsfond. 

– Det interessante er at DHT-styret nå har brukt tolv dager på skrive et nær 2000 ord langt forsvarsskrift, hvor de ikke går inn på kjernen i det vi og de andre aksjonærene ser på som en selvfølge i 2017: At saken må legges frem for aksjonærene.

Frontline får sterk støtte for argumentene de fremmer i saken, ifølge Macleod, som hevder at selskapet blir «nedringt» av aksjonærene i DHT. 

– Vi fortsetter å oppleve sterk støtte for våre industrielle og finansielle argumenter. Vårt tilbud maksimerer verdiene for alle aksjonærene, både i DHT og i Frontline, og vi mener at løsningen vår er til det beste for begge parter. Vi er blitt nedringt av medaksjonærer som reagerer kraftig på prokuratortriksene til DHT, som de mener er svært verdiødeleggende, sier han. 

30 millioner unna

DHT-styret skrev i sin melding at Frontlines forslåtte overtagelse av DHT «er så sørgelig utilstrekkelig at vi ikke tror ytterligere kontakt vil ende med et rettferdig tilbud for DHTs virksomhet».

Macleod avviser DHTs uttalelser om at budet fra Frontline var utilstrekkelig. 

– Da er det bare å minne om at vi var 30 millioner dollar fra hverandre på en milliarddeal før de på oppløpssiden ga fra seg kontrollen til BW, sier han og viser til avtalen mellom DHT og det Singapore-baserte rederiet BW Group, der DHT kjøpte BW Groups stortankflåte i en transaksjon der BW Group kommer inn som største aksjonær med 33,5 prosent, og dermed vil kunne blokkere Frontlines oppkjøpsforsøk.

Det er blant annet denne avtalen som er gjenstand for Frontlines gjentatte søksmål mot DHT. 

Slår tilbake om strategi

I tillegg til kritikken av oppkjøpsplanene kom DHT-styret med et stikk til Fredriksen og hans forretnings- og eierskapsmodell. I mange år var selskaper tilknyttet Fredriksen kjent for å ta opp høy gjeld for å vokse raskt og betale høye utbytter. Det er en av grunnene til at riggselskapet Seadrill, som en gang var verdens største i sitt slag målt etter markedsverdi, nå er inne i en gjeldskrise som kan ende opp i amerikansk konkursrett. Fredriksen har også personlig kontroll over selskapene han er investert i gjennom ulike investeringsselskaper. 

DHT omtalte det som å bruke «overdreven gjeldsgrad for å opprettholde utbytter», at Fredriksen «tapper ut utbyttet» fra selskaper han er investert i og at Frontline og Fredriksen ikke bruker vel ansette metoder for å hente kapital og gjeld. 

Macleod slår tilbake mot kritikken mot sin styreleder i Frontline:

– Hva gjelder Frontline og aksjonærvennlighet, så har vi betalt ut 5,8 milliarder dollar i utbytte, hvorav 4.5 milliarder dollar kontant, til aksjonærene de seneste 15 årene. Vi har gleden av å ha Fredriksen-gruppen som hovedaksjonær og jeg tror det er få som trekker i tvil John Fredriksens troverdighet i aksjemarkedet, sier Macleod. 

- Når DHT antyder at Fredriksen har kjøpt gjeld i Frontline i annenhåndsmarkedet, og spiller et dobbeltløp, så er det ikke riktig. Det har blitt utstedt en trekkfasilitet til langt bedre betingelser enn det man finner i markedet, noe som er bra for alle interessentene, sier han. 

Det har ikke lyktes DN å få kommentarer fra John Fredriksen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rigger for fisk
Det norske selskapet Roxel vil bygge om borerigger for bruk i oppdrett til havs.
02:18
Publisert: