– Det er ikke noe «quick fix» det her.
Lars Peder Solstad har styrt det tradisjonsrike familierederiet Solstad Offshore igjennom et beinhardt offshoremarked de siste årene. Selskapet, som har base i Skudeneshavn, har tatt store nedskrivninger de seneste årene etter hvert som lavere aktivitet blant annet i Nordsjøen har gitt færre oppdrag og lavere rater. I 2015 skrev selskapet ned verdien på sine supply- og ankerhåndteringsbåter med 1,35 milliarder i 2015, mens verdiene ble ytterligere barbert med 1,2 milliarder i 2016.
Solstad har som mange andre kriserammede offshorerederier også blitt presset av høy belåning. Solstad Offshore har stått i spissen for en konsolidering av den norske delen av offshorebransjen, og har med Kjell Inge Røkke og Aker på laget slukt Rem Offshore og deretter gått sammen med Ålesund-rederiet Farstad Shipping og John Fredriksen-kontrollerte Deep Sea Supply. Det har skapt et av verdens største offshorerederier.
Nye nedskrivninger
Nå viser det ferske regnskapet for det sammenslåtte selskapet, som har fått navnet Solstad Farstad, at skipsverdiene er barbert ytterligere.
Selv om selskapet rapporterer om et driftsoverskudd på 1,5 milliarder kroner i første kvartal, opp fra nesten nullresultat i samme periode året før, var det en teknisk bokført gevinst på 1,54 milliarder kroner som berget resultatet. Gevinsten inneholder imidlertid også nedskrivning av offshore-skipsverdier på halvannen milliard kroner.
– Etter en regnskapsmessig vurdering av oppkjøpet har man identifisert en gevinst på 1,54 milliarder kroner, og i forhold til de bokførte verdiene i Farstad og Deepsea Supply er disse tatt ned med cirka halvannen milliard kroner, sier finansdirektør Anders Hall Jomaas i Solstad Farstad.
Selskapets flåte omfatter nå 59 tidligere Solstad-skip, 56 Farstad-skip og 37 skip fra Deep Sea Supply. Totalt er flåten på 152 skip.
– Du har et øye på markedsverdiene som du får fra meglerne, men du har også egne kontantstrømsmodeller som gir deg en pekepinn på hva bokført verdi skal være, sier Jomaas om prosessen med å skrive ned verdien på flåten.
Færre på land
Selv om fusjonen og en gjennomført refinansiering har gitt rederiet en sterkere balanse, har den også kostet mange mennesker jobben. Allerede i juni varslet Solstad Farstad at 80–90 personer må gå som følge av at man sitter med doble og tredoble stillinger etter at de tre selskapene slo seg sammen. 37 av disse går fra rederiets tradisjonsrike kontor i Ålesund, mens syv mister jobben ved avdelingen i Fosnavåg.
– Det er klart at det i en fusjonsprosess hvor vi skal være åpne på at det skal være med færre folk på land videre blir mye spenning. Det er ikke noe å legge skjul på at det skaper litt usikkerhet, sier Lars Peder Solstad.
Solstad Offshore slår nå sammen organisasjonene i Rio de Janeiro, Perth, Singapore og Aberdeen, og legger mer aktivitet til lavkostland som Filippinene, Ukraina og Kypros.
Ser lysning i markedet
Etter restrukturering og sammenslåingen i slutten av juni er det Kjell Inge Røkkes Aker og John Fredriksens Hemen Holding som er de to største aksjonærene, mens Solstad- og Farstad-familien ble sittende med mindre eierandeler.
– Hvordan har stemningen vært siden sammenslåingen?
– Siden den gang har det vært å jobbe med å planlegge hvordan organisasjon skal se ut og hvordan vi skal hente ut synergieffekter. Samtidig har vi vært veldig opptatt av at bedriften skal gå sin gang og at vi skal ha fokus på det kommersielle og på driften så vi kan holde båtene gående på en god måte, sier Solstad.
Han tror markedet nå har flatet ut og begynner å se at etterspørselen etter tjenestene til rederiet har gått opp.
– Samtidig kommer det til å være en svak stigning og det kommer til å gå en stund før det er akseptable rater igjen. Men vi ser et lys der fremme, sier Solstad.
Rederiet opplevde et lite oppsving spotmarkedet i Nordsjøen i tredje kvartal, og opplever en kraftig bedring i budaktiviteten sammenlignet med i fjor. Solstad Farstad jobber nå ut fra en strategi som forutsetter at man er tilbake på nivået midtveis i en normal markedssyklus innen 2020, og vil bruke nedturen til å optimalisere driftsmodellen og styrke selskapet.(Vilkår)