Klokken 8.30 tirsdag morgen møtte politifolk fra Økokrim og Sør-Vest politidistrikt opp på døren til Teekay Shipping i Verven i Stavanger. Selskapet er anmeldt og under etterforskning for miljøkriminalitet, skriver nettstedet Sysla.

Konstituert statsadvokat Maria Bache Dahl bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at Miljødirektoratet har politianmeldt rederiet.

– Økokrim gjennomfører, i samarbeid med Sør-Vest politidistrikt, ransaking og avhør av vitner i Stavanger, bekrefter statsadvokaten.

– Teekay Shipping Norway as mistenkes for ulovlig eksport av avfall – i form av skipet «Navion Britannia» – i strid med forurensningsloven § 79 tredje ledd, opplyser Backe Dahl.

Teekay Offshore-sjef Ingvild Sæther sier til DN at hun ble veldig overrasket da Økokrim troppet opp på døren i morges.

– Ja, det kom helt ut av det blå. Men når dét er sagt, deler vi gledelig alle fakta rundt denne saken, for vi har absolutt ingenting å skjule, sier hun.

La ut bilde

– På nettsidene våre har vi lagt ut både vår recycling policy og bilde og fakta om «Navion Britannia». Regelverket rundt resirkulering av skip er ekstremt komplisert, men vi resirkulerer skipene våre i henhold til alle internasjonale konvensjoner og regler og setter dessuten høyere standarder for oss selv enn det som for eksempel kreves i Hongkong-konvensjonen. For å unngå å gjøre feil, er vi i tett dialog med Rederiforbundet, der vi ber om råd og sikrer oss at vi følger alle regler, sier Sæther.

Hun avviser at Teekay har gjort noe galt i forbindelse med resirkuleringen av bøyelasteren «Navion Britannia».

– Vi har full åpenhet rundt det vi gjør og vil selvfølgelig gjøre alt vi kan for at Økokrim skal få alle fakta på bordet, sier hun.

Ingvild Sæther avviser at saken dreier seg om såkalt «beaching», eller strandhugging. «Beaching» er sterkt kritisert og omstridt, dette innebærer at skip selges, kjøres opp på strender når det er høyvann, og så hugges opp uten faste installasjoner eller oppsamling av farlig og forurensende avfall.

Teekay Offshore-sjef Ingvild Sæther sier at razziaen kom svært overraskende på selskapet.
Teekay Offshore-sjef Ingvild Sæther sier at razziaen kom svært overraskende på selskapet. (Foto: Marie von Krogh)

– Teekay er mistenkt for ikke å ha eksporttillatelse på avfall fra Norge, ikke for «beaching», sier Sæther.

For en uke siden tok Ingvild Sæther et oppgjør med egen næring og oljebransjens klimatiltak.

– Det går ikke en dag uten at jeg tenker på 2050, og hvordan vi skal løse disse utfordringene. Vi må bli mye flinkere til å ta klimautfordringene på alvor. Jeg vil ikke ta risikoen på at vi ikke har gjort nok. Industrien har ikke vist det lederskapet på dette området som kreves, sa hun.

– Hvem tenker du på, rederinæringen eller oljeindustrien?

– Jeg tenker på begge, sa Sæther.

I hele sin levetid hentet tankskipet «Navion Britannia» olje på ulike felt i Nordsjøen og leverte til ulike terminaler i Europa. Skipet har gått for flere forskjellige kunder, blant dem Equinor, som det har levert tjenester for i 18 år.

I 2018 ble tankskipet sendt til Alang i India for å hugges opp. Tankskipets eier Teekay solgte skipet videre til en såkalt «cash buyer» i India, skrev E24 samme år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.