– Noe av det verste jeg har vært med på. Men når det går så bra som det ser ut som det skal gå til slutt, får vi si vi har vært heldige, sier Torstein Hagen til VG.

Rederen har kastet seg rundt og reist fra Sveits til Molde for å følge redningsaksjonen og ellers være tett på situasjonen.

Hagen avviser at rederiet tok en økonomisk motivert sjanse i uværet for å holde seilingsplanen og ankomme London tirsdag.

– Det er ikke slik vi driver, sier Hagen til BT.

Han utelukker ikke at hendelsen kan skade rederiets renommé, men sier han nå er mest opptatt av sikkerheten til passasjerene og besetningen. Hagen gir også hjelpemannskapene ros for den innsatsen som er gjort for å berge både folk og skip.

Hagen ankom Molde sent lørdag kveld og har hatt et møte med en del av de evakuerte passasjerene og forteller at flere av dem lurte på hvordan de kunne få ting som pass og medisiner.

– Vi jobber med å organisere transport for dem hjem dit de bor. De første passasjerene reiser allerede søndag, opplyser rederiet i en pressemelding.

– Helt siden vi først fikk melding om at skipet hadde problemer har vår prioritet vært å sikre liv og helse til de om bord. Vi vil rette en stor takk til Hovedredningssentralen Sør-Norge, redningsmannskapet og alle andre som har bidratt i forbindelse med evakuering. De har handlet med profesjonalitet, dyktighet og iherdighet under svært vanskelige værforhold. Vi vil også få takke alle på land som har vist våre gjester omsorg og gjestfrihet etter det som har vært en krevende opplevelse for mange, sier Hagen i pressemeldingen.

Begynte i øst

Torstein Hagen begynte sin forretningskarriere i McKinsey, der han jobbet mye med shipping. På 1970-tallet ble han toppsjef i Bergenske Dampskibsselskab, og senere Royal Viking Line, samt styreverv og eierskap i flere rederier.

På midten av 1990-tallet var Hagen nesten konkurs etter å ha tapt store penger på det nederlandske rederiet Royal Nedlloyd i Rotterdam. Men etter å ha bistått noen russiske oligarker med å kjøpe et rederi, fikk Hagen tilbud om å kjøpe fire elvebåter som dannet grunnlaget for etableringen av Viking River Cruises i St. Petersburg i 1997.

I 2013 utvidet Hagen fra elvecruise i Øst- og Sentral-Europa til cruiseskip til havs, med etableringen av Viking Ocean Cruises. Tilsammen kontrollerer han nå en flåte på over seksti elveskip og seks cruiseskip.

Rederiet drives fra hovedkontoret i Bern i Sveits, der Hagen også bor.

Magasinet Forbes mener Hagen er god for 2,4 milliarder dollar, noe som gjør han til verdens 962. rikeste person.

For knapt to år siden var Hagen gjennom en kostbar skilsmissesak i London, med 12 advokater involvert og kostnader på over hundre millioner kroner bare i innledningen. Men over en middag i London med Hagen, ekskonen Ellen-Karine Hagen og deres to barn ble skilsmisseoppgjøret løst uten advokater.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sang ut mot politikere: - Det er masse plast og skitt, for dere har ikke gjort en dritt
Minst 15.000 klimaengasjerte skoleelever fra Oslo og omegn droppet skole og møtte opp til demonstrasjonen foran Stortinget fredag.
01:17
Publisert: