Det vil de gjøre så snart de får fastslått årsaken til ulykken der syv personer er bekreftet omkommet og 21 mennesker er savnet, skriver Korea Times.

Ulykken skjedde onsdag kveld da en turistbåt krasjet med elvecuriseskipet Viking Sigyn på Donau i Ungarns hovedstad Budapest.

– Vi vil bestemme oss når resultatene fra etterforskningen kommer, men vi planlegger å iverksette juridiske tiltak mot cruiseoperatøren, eieren og kapteinen, sier en talsperson for turoperatøren til den koreanske avisen.

Viking har ikke besvart DNs henvendelser om det varslede søksmålet.

Selskapet som arrangerte båtturen har opplyst at båten lå for anker da det ble truffet av cruiseskipet. Ungarsk politi holdt torsdag en pressekonferanse, der de etterforsker om kollisjonen kan skyldes uaktsomhet. Ifølge myndighetene i Budapest svingte turistbåten inn foran «Viking Sigyn» før det sank.

– Av en eller annen grunn svingte «Hableány» inn foran Viking-skipet. Når Viking-skipet traff «Hableány» veltet det, og i løpet av om lag syv sekunder kantret og sank det, sier Zsolt Gabor Palotai, som er sjef for katastrofehåndtering i Budapest.

Videobilder viser at de to skipene seilte tett ved siden av hverandre før ulykken skjedde like i nærheten av Margaret-broen.

28 er fryktet omkommet

Kapteinen på cruiseskipet ble pågrepet og satt i varetekt av ungarsk politi torsdag kveld.

Båten «Hableány» hadde 35 passasjerer om bord, der to av dem var fra Ungarn og resten fra Sør-Korea. Syv av passasjeren ble reddet. Ungarsk ambulansetjeneste opplyser at det er lite håp for å finne flere overlevende, og det fryktes at 28 mennesker har omkommet i ulykken, ifølge ungarsk politi.

Skittent elvevann, stor vannføring og sterk strøm gjør forholdene vanskelig for letemannskapet. Et av ofrene ble funnet 11 kilometer unna ulykkesstedet, og Ungarn har også vært i kontakt med nabolandet Serbia om bistand til søket etter passasjerene.

Viking Cruises ble grunnlagt i 1997 av den norske rederieieren Torstein Hagen, som fortsatt er selskapets eier, styreformann, toppleder og frontfigur. Hagen er på 1102. plass på Forbes liste over verdens rikeste.

«Viking Sigyn» er registrert i Sveits, hvor Hagen er bosatt. Ifølge Viking Cruises' nettsider går elvecruiseskipet gjennom Sentral-Europa med to forskjellige ruter. Det ene cruiset starter mens det andre avslutter turen i Budapest.

Tredje ulykke

Det er tredje gangen på noen måneder at Viking Cruises skip er involvert i en alvorlig ulykke. I mars var selskapet nær en katastrofe da cruiseskipet «Viking Sky» med over 1300 passasjerer fikk motorstopp i uvær i Hustadvika i Møre og Romsdal. En omfattende redningsoperasjon ble satt i gang og over 500 mennesker ble reddet i land med helikoptre.

Knappe to uker etter ulykken i Hustadvika kolliderte en av Viking Cruises elveskip, Viking Idun, med en oljetanker ved Terneuzen i Nederland. Ingen passasjerer ble skadd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.