Konkursen i det gigantiske containerskip-rederiet Hanjin Shipping har sendt handelsvarer for flerfoldige milliarder inn i det uvisse. Blant annet skal elektronikkprodusenten Samsung være hardt rammet.

En rekke av det sør-koreanske rederiets skip får hverken laste eller losse etter at konkursmyndigheter i både USA og Sør-Korea har frosset selskapets eiendeler, til beskyttelse fra kreditorene.

Bakgrunn: Asia i dag: Konkurs setter julehandelen i fare og Varer for over 100 milliarder på avveie

Nå skal en konkursdomstol i USA og Sør-Korea ha gitt seskapet tillatelse til å frigi 10 millioner dollar for å losse fire skip, alle med anløp på USAs vestkyst, ifølge Reuters.

Container-skipet "Hanjin Greece", som har ligget utenfor kysten av Mexico, skal være det første til å kunne losse ved havnen i Long Beach, California lørdag morgen, lokal tid.

I alt er 14 Hanjin-skip på vei mot amerikanske havner. Selv om domstolen nå har åpnet for lossing, gjenstår det for havneoperatørene, havneansatte, eierne av lasten og befrakterne med flere å bli enige med rederiet om kostnadene.

Det kan by på problemer, ettersom de ulike havnevesene vil ha garantier for at skipene raskt vil forlate kai etter lossing, påpeker toppsjef Robert Krieger i shippingselskapet Krieger Worldwide til Reuters.

Flere havneoperatører sliter også med tomme Hanjin-containere som opptar plass.

For å avhjelpe situasjonen, har Korean Air Lines, Hanjins største aksjonær, tilbudt rederiet et lån på omlag 54 millioner dollar, dersom selskapets andel i terminalen i Long Beach stilles som sikkerhet.

Både det danske containerskipredeiet Maersk og sør-koreanske Hyuandai har økt kapasiteten på sine ruter mellom Nord-Amerika og Asia i kjølvannet av Hanjin-konkursen.

Les også:
Rømmer Apples hemmelige bilprosjekt

Trumps valgmakker offentliggjør selvangivelsen

SAS forbyr den nye Samsung-telefonen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Synger lovsang for Hillary
Det svinger når Hillary Clinton besøker det svarte kirkemøtet National Baptist Convention. Møt hennes varmeste supportere.
01:29
Publisert: