Lagmannsretten finner det klart at Arne Fredlys selskap Atlas Capital Management Ltd ”har overtrådt forbudet mot urimelige forretningsmetoder i verdipapirhandellovens paragraf 3-9 ved salg av aksjer i seismikkselskapet RXT i 2010. Dermed forkastes Atlas anke etter et nederlag i tingretten i november 2012. Blir dommen stående må selskapet avstå en gevinst på 5,5 millioner kroner til Finanstilsynet (se faktaboks).

Mens Fredlys selskap unnslapp saksomkostninger i tingretten, må han nå dekke fulle saksomkostninger på 147.900 kroner.

- Jeg har fortsatt ikke lyst til å overgi pengene mine til staten. Dommerne mener tydeligvis at gevinståvståelse i et sivil søksmål er et bagatellmessig inngrep, men for meg handler dette om rett eller galt. Man skal ikke finne seg i hva som helst, heller ikke fra statens side. Derfor vil også denne dommen bli anket, sier Fredly til Dagens Næringsliv.

- Finanstilsynet synes det er en grundig og god dom, sier Geir Holen, seksjonsleder i Finanstilsynet.

Urimelig

Totalt solgte Atlas aksjer tilsvarende 17 prosent av det samlede antall aksjer i RXT som var tatt opp til notering på Oslo Børs forut for kapitalforøkelsen. Atlas gjennomførte et såkalt udekket shortsalg av RXT-aksjer. Shortsalg er en metode som brukes for å tjene penger når aksjekursen faller. Investoren låner aksjer, selger dem og etter noe tid kjøpes aksjene tilbake (se faktaboks).

Investoren gjennomførte imidlertid shorthandelen på en litt annen måte: Han hadde på salgstidspunktet ikke lånt aksjer i RXT, men hadde forpliktet seg til å kjøpe nye aksjer som ville bli utstedt i forbindelse med at RXT hentet penger.

Aksjene som ble solgt, kunne ikke leveres til kjøper til rett tid, noe som skapte oppgjørsproblemer, ifølge tilsynet.

Lagdommer Bjørn E. Engstrøm fastslår at ”Atlas solgte aksjer vel vitende om at selskapet ikke ville være istand til å levere aksjene rettidig til kjøper”.

”Lagmannsretten anser salg av aksjer på Oslo Børs i en slik situasjon, og i et såpass stort omfang, som urimelig. Salgstransaksjonene var egnet til å undergrave tilliten til markedet og oppgjørssystemene, og dessuten svekke markedets integritet og effektivitet, heter det i dommen.

Uheldig opptreden

Retten mener også salgstransaksjonene utsatte de involverte verdipapirforetakene for en unødig risiko.

”Dersom mange investorer hadde opptrådt slik som Atlas gjorde, ville det etter all sannsynlighet ha ført til vanskeligheter i oppgjørsfasen”, skriver lagmannsretten.

Lagdommer Engstrøm bemerker også at Atlas ikke opplyste at selskapet ikke var istand til å levere aksjene i tide.

”Etter lagmannsrettens syn er dette en uheldig opptreden av en profesjonell aktør i finansmarkedet”, skriver Engstrøm.

Retten finner at Fredly på vegne av Atlas oppfyller kravet til uaktsom eller forsettlig overtredelse.

”Det legges vekt på at Fredly etter det opplyste er en erfaren investor. Han var fult klar over hva han foretok seg for å oppnå gevinst ved tegning av RXT-aksjer til 0,10 kroner pr aksje”, heter det i dommen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.