- Dette er en viktig kontrakt, som vi har jobbet med Petrobras med over en tid, og nå er den endelig underskrevet, sier Kristian Siem til DN.no.

Siem er styreleder og største eier i Subsea7, og har fulgt selskapet tett i 20 år. Utviklingen i Subsea har i samme periode gått fra å være nybrottsarbeid til å bli grunnpilaren i de mest lovende utbyggingene i verden.

Subsea7-aksjen stiger 2,3 prosent på Oslo Børs.

Vil se både en og to milliarder
Kontrakten med Petrobras som ble kjent i dag, er verdt en milliard dollar og gjelder utviklingen av dypvannsfeltene Guará og Lula i Santosbassenget utenfor kysten av Brasil. Vanndybden i området er 2.200 meter.

- Størrelsen på kontrakten bekrefter jo at kontraktene i vårt segment av oljenæringen er større og større, og nå er kommet på nivået over en milliard. Da vi startet for 20 år siden var kontrakter på en million dollar en stor begivenhet. Det er den veien det går. Vi kommer til å se kontrakter på både en og to milliarder fremover, sier Siem.

Og den utviklingen har han sett en tid.

- Denne utviklingen var en av de viktigste motivasjonene for fusjonen mellom Acergy og Subsea7. Vi må få en bedre harmoni mellom forpliktelsene man påtar seg og ressursene man har i selskapet.

- Gudsjelov var det BP
- Var fusjonen en forutsetning for denne kontrakten?

- Kanskje ikke akkurat denne, men det kommer til å være kontrakter fremover som vi antagelig ikke kunne påtatt oss alene.

Siem mener bransjen har fått en nyttig påminnelse om ansvaret man tar.

- Det er ikke bare grensen for hva man kan greie å utføre man må se på, men også hva man kan bære iforhold til de ressursene man har tilgjengelig. Vi fikk en bitter erf#229 på Macondo. Gudsjelov var det BP som var operatør og ikke en liten aktør. Det er en tankevekker at det kunne vært en liten aktør som ikke hadde ressursene BP satte inn for å gjøre det beste ut av en vanskelig situasjon, sier Siem.

Starter umiddelbart
Arbeidet Subsea7 skal gjøre for Petrobras er ingeniørtjenester, innkjøp, installasjon og klargjøring av fire forskjellige undervanns-systemer.

Subsea 7 skriver i en børsmelding at jobben starter umiddelbart ved selskapets kontorer i Brasil.

- Dette er den første Epic-kontrakten i pre-salt-området, og inngår i en viktig del av utviklingen. Dette reflekterer Subsea7s evner til å ta i bruk avanserte løsninger for å møte de utfordrende behovene hos våre kunder, sier Jean Cahuzac, administrerende direktør i Subsea 7 i en pressemelding.

Kristian Siem eier 19,81 prosent av Subsea 7 gjennom selskapet Siem Industries. Folketrygdfondet er nest største eier med 9,18 prosent. Subsea 7 fusjonerte ifjor med Acergy, tidligere Stolt Nielsen Offshore.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.