- Min erf#229 er at ledergrupper med kun menn ikke fungerer så bra. Sjargongen blir en helt annen - mer alfahann-preget. Dialogen blir bedre og man får ulike perspektiver på ting med god kjønnsmiks i gruppen, sier Telenor Comoyos daglige leder Sven Størmer Thaulow til DN.no.

- Ledere har en tendens til å vurdere menn mer egnet til forfremmelse enn kvinner, selv om kvalifikasjonene deres er helt like. Dét er ett av funnene konsulentselskapet Assessit, som står bak kåringen Årets Unge Ledere, har kommet frem til.

- Vi vet ikke hvorfor det er sånn, men tendensen er interessant nok i seg selv. Hvis ikke lederne gjør dette bevisst, er det nesten enda viktigere å være oppmerksom på at det skjer. I testene våre ser vi at kvinner og menn presterer like godt, likevel vurderer overordnede menn som mer egnet til forfremmelse, sier prosjektleder Anne Mørup-Andersen i Assessit.

- Det er utrolig viktig at man i en virksomhet er klar over dette. Glasstaket finnes dessverre fortsatt, legger hun til.

Men hos Telenor-eide Comoyo er sjefen fullstendig bevisst på valgene sine:

- Bare for å gjøre det helt klart: Å ha de rette kvalifikasjonene er det aller viktigste når folk plukkes til lederjobber. Jeg velger aldri en kvinne fordi hun er kvinne, men det hender jeg velger en kvinne hvis det står mellom en mann og en kvinne med like kvalifikasjoner, sier Sven Størmer Thaulow.

Mannsdominert selskap
Telenor Comoyo lager nye internettbaserte kommunikasjonsløsninger, - tjenester, samt arbeider med streaming av film og TV. Selskapet er Telenor Digital Services satsing på produkt- og forretningsutvikling innen nettbaserte tjenester mot forbrukermarkedet, og er 100 prosent eid av Telenor.

116 ansatte jobbet i selskapet per første kvartal i år. Bare 15 prosent av de ansatte er kvinner. Da blir det enda mer oppsiktsvekkende at halve toppledelsen - 6 av 12 - er kvinner.

- Generelt er det å ha så mange kvinner i ledelsen ganske uvanlig for et teknologiselskap som primært driver med utvikling. De fleste som jobber hos oss er utviklere på et høyt nivå, og vi har kontorer i Oslo, Trondheim, Stockholm, København og Amsterdam, forteller Størmer Thaulow.

Han er ikke helt sikker på hvorfor de fleste sjefer velger menn fremfor kvinner i toppstillinger:

- Kanskje årsaken kan være at ledere ser på menn som mer konkurranse- og resultatorienterte? Jeg vet ikke. Menn blir nok sett på som tøffere enn kvinner, men min erf#229 er at kvinner leverer like bra som menn - de går ofte bare frem på en litt annen måte.

 

- En klar forskjell
Josephine Simonsen er Vice President PR & Communication i Telenor Comoyo og én av de seks kvinnene i toppledelsen. Etter å ha kommet tilbake til Norge etter å ha jobbet i utlandet i ti år, trodde hun det Comoyo drev med var en "norsk greie".

- Det er jo ganske uvanlig med så stor kvinneandel i toppen, og etterhvert forsto jeg at dette ikke var noe typisk norsk, men heller en "Comoyo-greie". For oss kvinner er det absolutt inspirerende, spennende og motiverende å være en del av dette. Det gjør noe med miljøet når kjønnsmiksen er så god. I tillegg er det godt å vite at det er kvalifikasjonene som sender oss til topps - ikke det at vi er kvinner, sier Simonsen.

- Jeg har sittet i mannsdominerte ledergrupper tidligere, og det er en klar forskjell. Humoren, sjargongen - ja, alt er annerledes. Jeg setter stor pris på å jobbe et sted hvor kvinner og menn stiller helt likt så lenge kvalifikasjonene er de samme. Det er jo slik det bør være også, sier Josephine Simonsen.

Anne Mørup-Andersen i Assessit er helt enig:

- I første omgang må vi være bevisste på at dette foregår. Og så vi må våge å snakke om det. Det handler jo ikke om at det er noen onde mennesker der ute som vil holde kvinner vekk fra toppstillinger, det handler om at vi er en del av et samfunn som fortsatt har en tendens til å koble menn opp mot karriere. Dessverre er ikke dette så overraskende.

Les også: Slik unngår kvinnelige sjefer «bitch»-stempelet

<b>Trenger ikke topp-CV for å bli en suksessrik sjef </b>

<b>- Kvinner er ikke hardhudede nok til toppjobber</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.