Mens nærmere 4000 islendinger demonstrerte utenfor Alltinget tidligere onsdag kveld, med krav om at hele regjeringen må gå, bekreftet en folkevalgt fra samme parti som den avtroppende statsministeren at regjeringen vil fortsette med fungerende  statsministeren Sigurður Ingi Jóhannsson som ny regjeringssjef. Han skulle etter planen holdt pressekonferanse sammen med lederen for det andre regjeringspartiet, Bjarni Benediktsson, i Selvstendighetspartiet, tilsvarende norske Høyre, kl 21 norsk tid. Men den ble utsatt til klokken 23.

Benediktsson bekreftet da at det blir nyvalg til høsten, men ikke før de har fått arbeidet seg gjennom en rekke store saker i regjeringen, som bolig- og finansreform.

- Vi vil fortsette å regjere ut i fra de samme prinsipper som så langt har bidratt til økonomisk vekst og fremgang på Island. Vi vil avslutte inneværende parlamentariske sesjon i høst istedenfor til neste år, sa Benediktsson.

- Men vil folket godta det? ble han spurt.

- Jeg vil fortsette. Og så blir det opptil folk i demokratiske valg til høsten å ta stilling, sa Benediktsson.

 De to regjeringspartene satt gjennom ettermiddagen i samtaler om hvordan det er mulig å fortsette samarbeidet. Like etter klokken 22.30 kom den avtroppende statsminister Gunnlaugsson ut, men svarte ikke på noen spørsmål. Istedet smilte han og fortalte at han vet hvem etterkommeren vill bli.

Det blir nestleder Johannson, fungerende statsminister og inntil tirsdag landbruks- og fiskeriminister.

De siste dagers politiske krise på Island kuliminerte tirsdag kveld da lederen i Fremskrittspartiet, tilsvarende det norske Senterpartiet, Sigmundur Gunnlaugsson, sendte ut pressemelding at han ikke hadde trukket seg likevel. Bare midlertidig. Og at han fortsatt var partileder. Da hadde nyheten om avgangen gått verden rundt etter at nestleder Johannsson hadde kunngjort at han tok over. 

Dermed våknet islendingene onsdag opp til full forvirring om hvem som styrte landet.

 

SE OGSÅ:

Supermosjonisten og verdens lengste skiløp
For ti måneder siden brakk han ryggen. I helgen går han Nordenskiöldsloppet, et 220 km ultraløp på ski
02:29
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.