Bladet Kapital skriver i dag at Telenor-sjef Sigve Brekke i ti år feilaktig førte opp en grad fra Høyskolen i Telemark. I saken benekter Brekke dette.  Men i en mail fra Telenor i formiddag bekreftes det at Brekke ikke har noen grad fra høyskolen og at han "beklager å ha vært upresis".

Hodejeger Fred O Jacobsen i det internasjonale rekrutteringsselskapet Egon Zehnder var rådgiver i prosessen frem mot ansettelsen av Sigve Brekke.

- Ble det gjort bakgrunnssjekk av Sigve Brekke. Ble cv'en hans sjekket?

- Det må være opp til våre klienter hva de vil informere om rundt en ansettelsesprosess. Alt jeg kan si er at vi har vært rådgivere i en meget grundig og profesjonell prosess, sier Fred O Jacobsen i en sms til DN.

Les også:  Feiret ny jobb med «selfie»

Sjekker ikke toppsjefen

Daglig leder Robert Leite i Meditor Search, som leverer bakgrunnsjekk av aktuelle kandidater i rekrutteringsprosesser i privat og offentlige selskaper er ikke imponert over Telenor-sjefens sene innrømmelse av å ha ført opp feil grad på cv'en.

- Av de cv'ene vi sjekker, er det feil på 25 prosent. Dette inkluderer alle feil, også de hvor det med stor sannsylighet er gitt feil informasjon. Sånn som i dagens sak med Telenor, sier Leite.

I følge det Leite kjenner til, bruker Telenor bakgrunnsjekk når de rekrutterer nyansatte.

- Det er rart de valgte å gå utenom det når de ansatte toppsjef. Men vi ser ofte at de tyngste kandidatene sjelden sjekkes. Rekrutteringsselskapene sier de kjenner dem, så det trengs ikke. Men det er ikke tilfelle. Selv om mange kjenner personen, betyr det ikke nødvendigvis at bakgrunnen stemmer, sier Leite.

Daglig leder Hans Erling Stausland i Nokas-eide Semac bekrefter at topplederne ofte unntas fra bakgrunnsjekk av rekrutteringsselskapene.

- Det er ganske gjennomgående at toppledere får en annen behandling ved ansettelser enn andre. Når man rekrutterer toppledere, kommer man gjerne fra en annen topplederstilling. Man vil gjerne vinne denne kandidaten, og da gruer man seg nok for å rote i fortiden hans, sier Stauland.

Ville ikke ansatt

Robert Leite sier de leverer sine tjenester til rekrutteringsbransjen, men at de ikke er med videre i ansettelsesprosessen.

- Det hender vi ser at kandidater hvor vi har avdekket feil cv går videre. Det stusser vi på. Vi ville jo ikke ansatt en person som jukser med cv'en, sier Leite.

Stausland vil ikke kommentere Telenor-saken direkte.

- Min kommentar er at dette ikke er uvanlig. Vi ser at cv'er blir pyntet på. Jeg erfarer at mange kunder vegrer seg for å ansette kandidater som har oppgitt uriktig informasjon i søknaden, særlig hvis det er stillinger som krever en høy grad av tillit, sier Stausland.

Les alt om CV-saken her:

- Høres ganske merkelig og ganske utrolig ut

Brekke bekrefter feilaktig cv

Kapital: - Telenor-sjefen bløffet om høyskolegrad

DNs Eva Grinde: Det spørs om legge-seg-flat-trikset holder nå

- Å lyve på seg en grad, er ikke en privatsak

 

Se DN TV: Sigve Brekke nekter juks

Sigve Brekke nekter juks
Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke mener han ikke har jukset med sitt CV.
01:26
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.