Oslo Børs ligger igjen og vaker rundt 500 poeng, og flere håper at rekordnoteringen på 524,37 poeng fra 19. juli 2007 vil ryke i år.

I USA er børsrekordene fra før finanskrisen allerede slått.

Men mange nordmenn mener risikoen i aksjemarkedet er for høy og er skeptiske til å investere sine sparepenger på børsen.

Det er det imidlertid ingen grunn til, så sant man har lang nok tidshorisont på sine investering.

Den danske økonomen Lars Kjeldgaard i Danica Pension har undersøkt hvordan aksjemarkedet har beveget seg de siste 85 årene, og konklusjonen er at det ikke er noen grunn til å tvile på langsiktige aksjeinvesteringer, skriver epn.dk .

Kjeldgaards beregninger av historiske data fra den brede S&P 500-indeksen i USA viser at risikoen for negativ avkastning på aksjer etter ett år er 28,2 prosent.

- Ingen garantier
Men hvis man bare har litt tålmodighet så faller risikoen vesentlig.

Etter tre år er riskoen falt til 18,1 prosent og etter fem år er den redusert til rundt ni prosent. Hvis man lot aksjene stå i ti år, var det uansett når aksjene var kjøpt bare 6,6 prosent risiko for at aksjene var mindre verdt enn da investeringen ble gjort.

Beregningene viste også at det etter 25 år ikke var noen risiko for negativ avkastning på aksjer. Det vil si at i løpet av de siste 85 årene har det aldri skjedd at aksjer har hatt negativ avkastning sett over en periode på 25 år.

- Våre analyser har selvfølgelig noen begrensninger. Vi har bare kikket på den historiske avkastningen, og selv om historien ofte kan være en god rettesnor for fremtiden, er det ingen garantier for at vi kommer til å se det samme mønsteret fremover som vi har gjort hittil, sier Kjeldgaard til epn.dk.

Han har også regnet ut at hvis man hadde investert 100 dollar i S&P-indeksen i 1928 så ville man i dag sittet på aksjer til en verdi av 193.219 dollar.

Lers også: Spår børsrekord


Forventer all time high innen nyttår

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.