Stortingets kontrollkomité mener DSB-sjef Jon A. Lea ikke tar inn over seg den knusende beredskapsrapporten fra Riksrevisjonen.

Lea, som leder Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), møtte lørdag i høringen for å svare på spørsmål om Riksrevisjonens rapport.

– Riksrevisjonens konklusjon skaper et feilaktig inntrykk for status på den norske beredskapen. Jeg kan ikke se hvordan Riksrevisjonen har kommet fram til sin konklusjon i denne rapporten, DSBs arbeid er blitt bedre de siste årene, sa Lea under høringen, som kommer etter at Riksrevisjonen i en rapport 21. mai påpekte at beredskapen i Norge i dag ikke er vesentlig bedre i dag enn før 22. juli 2011.

Lea mener rapporten gir inntrykk av at det ikke er gjort noen ting etter 22. juli.

– Som direktør i DSB kjenner jeg meg ikke igjen, sier han.

Møtte reaksjoner

DSB-sjefen og politidirektør Odd Reidar Humlegård var de første til å bli utspurt ut av kontrollkomiteen. Mesteparten av tiden ble viet førstnevnte.

SVs Bård Vegar Solhjell var blant dem som stilte seg undrende til Leas manglende imøtekommelse av kritikken.

– Du kommer med alvorlige uttalelser om rapporten og dens konklusjon, og bruker mye tid på kritisere Riksrevisjonen i ditt innlegg. Gitt at det er hold i rapporten, hvilke signaler sender du nedover i systemet med din holdning? ville Solhjell vite.

– Jeg må få si det jeg mener når jeg mener konklusjonen i Riksrevisjonen ikke er korrekt, sier Lea, som likevel påpeker at det er rom for forbedringer i egne rekker.

Over 1.000 tiltak

I sitt innlegg sa politidirektør Humlegård at beredskapsarbeidet etter 2011 har blitt vesentlig bedre.

– Vi har blant annet styrket hverdagsberedskapen ved å opprette tusen nye politistillinger. Det er også opprettet en egen avdeling for beredskap og krisehåndtering, noe som var en umiddelbart respons på Gjørv-kommisjonen, sier Humlegård, som understreker at noen av tiltakene kommisjonen foreslo tar tid å gjennomføre.

Han beskriver samarbeidet mellom Politidirektoratet og Justisdepartementet som godt, selv om den alltid kan bli bedre.

– Politiets arbeid fått økt oppmerksomhet, noe som har utfordret vår kapasitet. Det har vært krevende å levere på alle tiltak, og da har det gått en kule varmt, sier Humlegård. (©NTB)

Les også:

Lærdals ordfører: 

Langer ut mot beredskapsmyndighetene
Da Lærdal sto i brann, hadde ingen tid til å lese beredskapsplanen. – Brannfolkene spydde og svettet, frosset fast i bakken og var gjennom helvete. De reddet bygda, men lov var det ikke, sier ordfører Jan Geir Solheim.
04:42 Min
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.