I en uttalelse mandag kveld maner FNs sikkerhetsråd landene som er involvert i spenningen i Persiabukta og Omanbukta til å vise tilbakeholdenhet. Rådets leder Mansour Al-Otaibi oppfordret partene i konflikten til å løse konfliktene seg imellom fredelig og gjennom dialog.

Rådet møttes mandag etter forespørsel fra USA etter at Iran i forrige uke skjøt ned en amerikansk overvåkingsdrone. Teheran mener det førerløse flyet krenket iransk luftrom, noe amerikanerne benekter.

Konflikten er blitt utløst etter at USA i fjor trakk seg fra atomavtalen Iran har med en rekke land, og innførte tunge økonomiske sanksjoner mot landet. USA mener Iran er i ferd med å kunne utvikle atomvåpen og vil forhindre dette. De har også beskyldt Iran for å beskutt to tankskip i Hormuz-stredet, men de dette benektes av Iran.

Etter mandagens møte fordømmer FN angrepene på skipene og omtaler det som en reell trussel mot maritim virksomhet.

USA forberedte seg til å gå til luftangrep mot Iran etter at dronen ble skutt ned, men president Donald Trump sier han avblåste aksjonen i frykt for at for mange liv ville gå tapt, men spenningene har siden bare økt.

Stoltenberg advarer

NATO-sjef Jens Stoltenberg tror spekulasjoner om et alliert nærvær i Hormuzstredet bare vil gjøre situasjonen enda mer spent.

– Det er en alvorlig situasjon. Men jeg tror det er viktig at man nå ikke bidrar til å øke spenningen ved å spekulere for mye. Det viktigste er at man prøver å finne en måte å få ned spenningen på, sier Stoltenberg til NTB.

Han forteller at situasjonen i Hormuzstredet og Omanbukta er blitt diskutert på flere NATO-møter den siste tida, og at han selv har snakket med både utenriksminister Mike Pompeo og tidligere forsvarsminister Patrick Shanahan om saken.

Men iranerne har han ikke snakket med.

– Nei, og det ville heller ikke ha vært naturlig, simpelthen fordi dette er en situasjon der NATO ikke er direkte involvert.

Stoltenberg advarer mot å begynne å spekulere på om det kan bli aktuelt med et militært nærvær i området fra NATOs side.

– Nå må vi gjøre alt for å bidra til å få ned spenningen, for å få ned faren for en militær konflikt. Da tror jeg ikke tida er inne for å tenke høyt om et mulig NATO-nærvær. Det kan bare bidra til det motsatte, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.