En lang rekke nøkkeltall har i løpet av sommeren avslørt at norsk økonomi går bedre enn både økonomene og Norges Bank har sett for seg.

Spørsmålet er ikke lenger om det kommer en renteheving i løpet av høsten eller vinteren, men når den kommer.

Dagens nøkkeltall var nok en bekreftelse på at den sterke utviklingen fortsetter.

Økt rente til jul
Detaljhandelen i juli steg kraftig etter en korreksjon måneden før. Samtidig fortsetter kredittveksten å falle, spesielt for bedriftenes del.

Les: Kraftig shoppehopp og Fortsatt trangt lånemarked

Seniorøkonom Bjørn-Erik Røhne Orskaug i DnB Nor Markets tror ikke sentralbanksjef Svein Gjedrem ble spesielt overrasket over dagens tall.

- Spørsmålet nå er om det kommer en renteheving i september, oktober eller i desember, sier Røhne Orskaug til DN.no.

Selv holder han fortsatt en knapp på desember.

- Men det er ikke usannsynlig med september eller oktober. Det kommer til å avhenge litt av hvordan resten av nøkkeltallene fremover utvikler seg, sier DnB Nor-økonomen.

Han forklarer det slik:

- Det har gått mye mindre ille her enn vi og sentralbanken trodde det skulle gå. Gitt at det ikke skulle gå så dårlig her, og betraktelig bedre enn i utlandet, så vurderer muligens sentralbanken rentenivået som for lavt. Da er det naturlig å tenke på renteøkning tidligere enn man hadde tenkt.

Styrker argumentene for høyere rente
Handelsbanken tror nå enda mer på renteheving om åtte uker.

Dette overrasket positivt, for på forhånd var det ventet en vekst på 2,0 prosent.

- Juli-tallene korrigerer det overraskende svake inntrykket fra juni, og styrker argumentene for renteheving, skriver Handelsbanken i en kommentar til detaljhandelstallene.

De mener detaljhandelstallene styrker troen på at Norges Bank vil heve renten 28. oktober, og samtidig øker sansynligheten for at renten heves allerede 23.september.

- Opp tidligere enn vi trodde
Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank er enig i sannsynligheten for et tidlig rentehopp har økt. Han mener at detaljhandelen har vist en klar trendutvikling opp etter påske, og at vi har inn i tredje kvartal tyder på at veksten i detaljhandelen på årsbasis vil være høyere enn Norges Bank la til grunn i sin siste Pengepolitisk rapport. Jullum tror vi ender på plussiden også i år.

Utviklingen kan medføre at Norges Bank må heve rentebanen, sier sjeføkonomen.

- Vi tror renten skal opp tidligere enn vi trodde. Det er ingen tvil om at rentehevingen kommer på siden av årsskiftet, men om det blir i september, oktober, november er ikke så lett å si, mener Jullum.

Ikke renteøkning i september
Han peker på at sentralbanksjef Svein Gjedrem og resten av styret må vurdere veksten i privat forbruk opp mot at utviklingen fortsatt er usikker internasjonalt.

- Men sannsynligheten for en oktober-heving øker med disse tallene, sier Jullum.

Men noe tidligere enn det tror han ikke på.

- Jeg syns ikke at disse tallene er så sterke at vi vil få høyere rente allerede i september, sier Jullum.

Fokus Bank hadde nemlig anslått at veksten i detaljhandelen i juli ville være på over fire prosent.

Anslaget er basert blant annet på tallene fra Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon som viste en omsetningsvekst i kjøpesentrene på 11-12 i juli i forhold til samme måned ifjor.

Medregnet prisvekst og fratrukket at handelen utenfor kjøpesentrene var lavere, endte Fokus Bank på en volumvekst på årsbasis på nesten fire prosent, og en månedsvekst på 4,2 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.