Det er sagt, og sagt igjen og igjen. Nå er siste sjanse, absolutt siste sjanse, helt definitivt siste sjanse, hvis medlemslandene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) skal finne frem til en ny internasjonal handelsavtale.

Før forhandlerne og ministre fra 35 land igår satte seg ned i Genève, sa de det enda en gang.

Det er nå eller aldri , sa Robert Zoellick, president i Verdensbanken. Det er kanskje den siste store muligheten for å avslutte Doha-runden , sa EU-president José Manuel Barroso.

Det er sannhetens øyeblikk , påsto bestyreren for det hele, generaldirektør Pascal Lamy i WTO.

Kurs mot fiasko
Ifølge Lamy er det over femti prosent sjanse for at det kan bli en avtale i løpet av denne uken. Han får støtte av Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Du innkaller ikke så mange politikere til Genève uten mer enn 50 prosent sjanse for å lykkes, mener den norske utenriksministeren.

Han er reist til Genève med landbruksminister Lars Peder Brekk og statssekretær Ingeborg Walaas, pluss en skokk embedsmenn, og skal bli uken ut. Dette er noe Norge tar alvorlig.

Det er likevel enklest å finne analytikere som argumenterer for at Genève-møtet blir en fiasko.Etter å ha blitt startet, stanset og restartet i flere runder, kan sommertreffet i Genève bli gravølet for Doha-runden , den første planlagte handelsavtalen som skulle ta høyde for fattigdomsproblemene i verden.

Det kom skjevt ut fra start. Det første forsøket på å forberede en ny, global handelsavtale ble gjort i Seattle, sent i 1999. Møtet endte i kaos, etter omfattende gatedemonstrasjoner av globaliseringskritikere.

Nesten to år senere, etter 11. september-bombene, møttes WTO-medlemslandene i Qatar i Den arabiske gulf.

Budskapet fra Doha var at denne gangen skulle også de fattige landene få noe ut av en internasjonal handelsavtale. Det skulle bli en utviklingsrunde .

Siden har det gått opp og ned. Mest ned, for om ånden er villig, er den politiske gjennomføringsevnen skrøpelig.

I 2003 marsjerte u-landenes representanter ut fra et møte i Cancún, Mexico. Samordnede krav fra land som India, Sør-Afrika og Brasil begynte å ta form: De rike landene må kutte i sin landbrukstoll og -subsidier, hvis de fattige landene på sin side skal senke toll på vestlige industrivarer og tjenester.

Etter flere forsøk på å gjenopplive forhandlingen suspenderte generaldirektør Lamy videre forsøk i 2007. I 2008 senere kom en ny nedtur under et toppmøte i Potsdam, Tyskland.

Etter Bush kommer...?
Hver gang har man forsøkt å presse frem en avtale ved å si det er siste mulighet. Etter fiasko på fiasko har man forsøkt igjen, likevel.

Men ukens Genève-treff kan være slutten, for alvor.

Dette er det siste WTO-møtet mens George W. Bush sitter med makten. Til våren kommer Obama eller McCain, som har andre prioriteringer.

Verdensbanken har anslått at en vellykket Doha-runde vil bidra til en vekst i verdensøkonomien på 287 milliarder dollar, og bidra til å løfte noen utviklingsland ut av fattigdommen.

Har Verdensbanken og WTO-ledelsen rett, vil det bli svært mange vinnere av en vellykket Doha-runde. Men det er de som føler at de vil tape på Doha-prosessen som har de klareste stemmene:

Bondeorganisasjoner, globaliserings- og kapitalismekritiske aktivister og miljøbevegelse.

De store handelsblokkene har indre spenninger: I EU krangler det franske formannskapet og handelskommissær Peter Mandelson om hvor store konsesjoner man skal gi.

USA har nettopp vedtatt en lov om landbruksstøtte som tåkelegger bildet, og i India skal det være en tillitsvotering i parlamentet midt under Genève-møtet.

Når snakket har gått i fire år er det vanskelig å virkelig tro at man har kommet frem til Last Chance Saloon. Det kan være Genève denne uken. Hvis deltagerne innser dette, stiger muligheten for en avtale. Men det kan også bli globaliseringskritikernes store seier, nesten ni år etter at de demonstrerte i Seattle.

Uken i Genève kan bli mer historisk enn det er hyggelig å tenke på.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.