Hydro kan ha betalt 40 millioner kroner knyttet til de mistenkelige Libya-avtalene til et firma i Sør-Afrika som blant annet oppgir å drive med motorsykler, husholdningsvarer og restauranter, skriver Dagens Næringsliv.

To postbokser, i Libya og i Pretoria i Sør-Afrika, er ifølge DN de siste sporene etter selskapet og mannen som skal ha bistått Saga og Hydro.

Avisens undersøkelser viser at beløpet på 6,85 millioner dollar som Hydro betalte til konsulenten i 2000 og 2001, kan ha blitt overført til et selskap ved navn Vexol s a. Det er registret på postboksen i Sør-Afrika, altså på motsatt side av det afrikanske kontinentet som Libya.

Les også: Libya-saken til Økokrim

Uten regnskap
Ifølge opplysningene som ble registrert ved opprettelsen av selskapet i 1997, driver det med «engros, detaljhandel, reparasjon av kjøretøy, motorsykler og husholdningsvarer, hoteller og restauranter».

Myndighetene i Sør-Afrika oppgir at selskapet ikke har levert regnskaper de siste tre årene, og at det trolig aldri er sendt inn regnskap siden det ble etablert.

På selskapets adresse er det opprettet et datterselskap, men der har ingen av de DN har snakket med, hørt om mannen som opprettet selskapene, en libyer ved navn Abdurrazag Khaclea Gammudi.

Fire navn

En annen pussighet er at samme mann opererer med ikke mindre enn fire varianter av sitt navn ved opprettelsen av totalt fire selskaper knyttet til samme adresse, han heter blant annet også Gammndi til etternavn og Khalifa til mellomnavn. Fellesnevneren er fødselsdatoen og at selskapene knyttes til samme postboks.

Mer omfattende
Hydro har oppgitt at de 6,85 millioner dollarene ble overført til konsulenten for å avslutte avtalene som i 1999 ble inngått av Saga, fordi man ikke kunne forsikre seg om at konsulentavtalene var i overensstemmelse med Hydros etiske retningslinjer. Saga ble kjøpt av Hydro i 1999.

I forbindelse med Eivind Reitens avgang som styreleder i StatoilHydro torsdag, opplyste Hydro at Økokrim er kontaktet fordi «foreløpige undersøkelser kan tyde på at selskapet kan ha benyttet et tidligere omtalt konsulentselskap knyttet til petroleumsvirksomheten i Libya mer aktivt enn først antatt».

Hydro ble så sent som i desember 2005 tildelt rettigheter som operatørselskap på det såkalte Murzuq-bassenget i Libya. Hydro vant lisensen i konkurranse med sju andre oljeselskaper.

Umulig for Reiten

Ifølge VG har advokatene som er i gang med den uavhengige granskingen av Libya-affæren kommet over forhold som kan ha skjedd etter sommeren 2003, altså etter at det ble strengere strafferamme for korrupsjon i utlandet og forlengelsesfristen ble utvidet.

Derfor ble det umulig for Reiten å fortsette både som styreleder i StatoilHydro og som Hydro-toppsjef, så lenge begge selskapene gransker Libya-affæren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.