Etter avsløringen av IT Factory-sjef Stein Baggers bedrageri, forandret styreleder Asger Jensbys liv seg fra «det praktfulle til det grusomme» på noen få dager.

- Du skal vite at jeg har sittet her sittet her i måned etter måned, kveld etter kveld, og gransket meg selv og tenkt på hva jeg kunne ha gjort annerledes, sier Asger Jensby (61) til Dagens Næringsliv.





- Trodde alt var i orden
For ti måneder siden kollapset it-selskapet IT Factory med virksomheter i Danmark og Norge. Jensby tapte tre-fire milliarder kroner på grunn av sin nære medarbeider, den norskfødte Stein Baggers falske fakturaer og bedrageri, skriver DN.

- På det meste var IT Factory verdt seks til åtte milliarder danske kroner - og halvparten av de milliardene var mine, sier Jensby.

  Jensby og Bagger var IT Factorys største eiere. Bagger var direktør, Jensby styreleder. Spørsmålet om Jensby ikke visste hva Bagger drev på med hefter fortsatt ved Jensby. Dette til tross for at Bagger i sommer ble dømt til syv års fengsel og tok på seg all skyld.

Bagger forfalsket Jensbys underskrift 61 ganger.

- Jeg trodde alt var i skjønneste orden. Jeg fikk faktisk aldri noe signal fra vår revisor KPMG, fra advokater eller våre leverandører om at noe var galt. Derfor trodde jeg heller ikke at det kunne være det. Det var penger på konto - vi fikk penger inn hver dag - alle trodde at dette var reelt, forklarer Jensby.

Beholdt pengene selv
IT Factory lånte penger av banker og kredittinstitusjoner til kjøp av it-utstyr for videresalg. Men via datterselskaper beholdt IT Factory i en rekke tilfeller pengene selv. Kravet i boet er nå på 1,2 milliarder danske kroner.

Rettssaken var raskt over - og dommeren brukte ikke mer enn syv minutter på å lese opp dommen som ga Stein Bagger syv års fengsel. Han ble funnet skyldig i dokumentfalsk og bedrageri av 862 millioner danske kroner. Retten vedtok å konfiskere verdier for 50 millioner kroner - det dreide seg om verdifull kunst, gullsmykker med og uten diamanter, og ikke minst herreklokker.

«Vesentlig svikt og manglende tilsyn»
IT Factory-saken er langt fra over. Det danske «bagmandspolitiet» - som tilsvarer norske Økokrim - fortsetter å granske det som skjedde. To nordmennene er fortsatt er siktet i saken.

Asger Jensby har også fått sitt pass påskrevet. IT Factorys danske bobestyrer advokat Boris Fredriksen krever 30 millioner danske kroner av ham og to tidligere styremedlemmer fordi de skal ha utvist «vesentlig svikt og manglende tilsyn».

- Etter min mening er ikke dette kravet relevant. Jeg kan da ikke stilles til ansvar for at min underskrift ble forfalsket? svarer Asger Jensby.

Gjelden etter IT Factory er på rundt 1,2 milliarder danske kroner er fordelt på 110 kreditorer.

Dansk politi leter etter 300 millioner kroner som er sporløst forsvunnet.