- Dessverre ser dette ut til å bli et dårligere valg enn det vi hadde håpet på. Derfor er det lov å være skuffet i dag, uttalte Frps leder Siv Jensen på partiets valgvake i Oslo mandag kveld.

Dørgende stille

Det ble dørgende stille på Fremskrittspartiets valgvake da valgdagsmålingene kom mandag kveld.

Frp så ved midnatt ut til å få støtte fra 10,4 prosent av velgerne på landsbasis. Det er det dårligste resultatet for Frp i et lokalvalg siden 1991, da partiet fikk syv prosent i flylkestingsvalget.

I Oslo ser partiet ut til å gjøre et valg omtrent som i 2011 og få støtte fra omkring syv prosent av velgerne.

– Suksesskriteriet er hvor stor innflytelse Fremskrittspartiet får, uttalte nestleder Ketil Solvik-Olsen da de første resultatene ble kjent.

- La meg si det med én gang: Behovet for Frps løsninger er definitivt til stede, mente Jensen.

Skuffet

Heller ikke Fremskrittspartiets ordførerkandidat i Oslo, Carl I. Hagen var fornøyd med det forleøpige valgresultatet mandag kveld.

Han påtok seg frivillig «skylden» for partiets oppslutning på syv prosent i hovedstaden.

- Hvis man vil ha en syndebukk stiller jeg meg til disposisjon, uttalte Hagen til DN.

 

Nei til flyktninger

Partileder Jensen skapte bølger da hun rådet kommuner til å si nei til å ta imot flyktninger før valgkampen, men hun angrer ikke på utspillet etter det svake resultatet.

– Jeg mener at det å være tydelig i de politiske standpunktene Frp har, er helt nødvendig. Jeg tror også at bildet rundt den debatten kommer til å endre seg framover, men jeg er skuffet nå og hadde håpet på et bedre resultat.

Jensen sa også at Frp hadde gode enkeltresultater i valget, og trakk fram Os kommune der Terje Søviknes ser ut til å kunne beholde jobben som ordfører.

Hun ville heller ikke kritisere tidligere partiformann Carl I. Hagen, som i valgets siste uke skapte stor debatt med sine uttalelser om flyktninger.

– Vi står sammen i dette. Jeg har ikke noe behov for å fordele skyld på dette tidspunktet, sa hun.

 

Prognosen

Slik så det ut da den første prognosen forelå i natt – med endring fra fylkestingsvalget 2011 i parentes:

Ap 33,7 (+0,5), H 23,5 (-4,1), Frp 10,7 (-1,1), Sp 7,6 (+1,3), KrF 5,6 (-0,2), V 4,9 (-0,8), MDG 4,7 (+3,4), SV 4,1 (-0,3) og Rødt 2,2 (+0,5).

Dersom landsprognosen hadde vært stortingsvalg, ville det gitt et rødgrønt flertall med 86 representanter til Ap (64), Senterpartiet (15) og SV (7).

Høyre og Fremskrittspartiet ville mistet 20 representanter til sammen, og i kombinasjon med støttepartiene ville den borgerlige blokken fått 74 mandater med følgende sammensetning: H 38, Frp 18, KrF 10 og Venstre 8.

Miljøpartiet De Grønne gjør et brakvalg og ville fått en stortingsgruppe på åtte.

DN Direkte: Følg valget minutt for minutt på DN.no

Les også:- Mange er i overkant pessimistiske

- Nå er det er ikke noe som holder oljeprisen oppe

Høyre-ordførere kan miste jobben i «politisk revolusjon»

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fabin Stang: - Det ser ikke bra ut:

- Det ser ikke bra ut
- Det ser ikke bra ut for et borgelig flertall, sier Oslos ordfører Fabian Stang
00:47 Min
Publisert: