Hun fikk en rekke spørsmål om skatt da hun holdt foredrag for ABG Sundal Collier og finansselskapets kunder mandag.

– Våre kunder er mest opptatt av skatt. Formuesskatt, og av handlekraft, sa Knut Brundtland, ABG Sundal Collier-direktør og vert for finansministeren.

Jensen viste til Scheel- og Thøgersen-utvalgene som nå utreder både selskaps- og formuesskatt da hun skulle svare på skattespørsmålene.

Samtidig kom hun med en invitasjon til de andre partiene på Stortinget:

– Denne regjeringen mener skattesystemet er viktig for omstillingsevne og konkurransekraft. Jeg vil mer enn gjerne invitere alle partier til å bidra til en bredt forankret ny skattereform. Det er lenge siden forrige. Spørsmålet er om alle er interessert i å delta, uttalte Jensen.

KrF-leder Knut Arild Hareide har tidligere etterlyst nettopp en slik reform i Aftenposten.

– Det er behov for en ny, stor skattereform, på linje med skattereformen på 90-tallet under Gro og senere Bondevik II-regjeringens reform sammen med Arbeiderpartiet. Forutsigbarhet for næringslivet er helt avgjørende, sa Hareide da.

At målet er å få formuesskatten ned og bort, var finansministeren uansett ikke i tvil om:

– Rett og slett fordi norske eiere må betale den, utenlandske ikke, sa Siv Jensen.

Finansministeren mener en solid økonomisk situasjon i Norge kan bremse nødvendig omstilling til en fremtid der oljen betyr mindre.

– Det er lettere å få forståelse for behovet for omstilling i krise-landene. Her burde det være enklere, men forståelsen er ikke den samme, sier hun.

Hun kom likevel med noen optimistiske oljedrypp.

– Oljeinvesteringene vil falle neste år, men øke noe igjen deretter. En rekke analytikere mener oljeprisen skal opp igjen til 90 dollar per fat. Næringen er langsiktig, så et oljeprisfall har begrenset kortsiktig effekt, sa Jensen.

Men hun understreket risikoen i prognosene:.

– For eksempel kan et tilbakeslag i Kina føre til større nedgang i oljeprisen. Den politiske situasjonen i mange produsentland og ny ukonvensjonell oljeporoduksjon øker også usikkerheten, sier hun.

Produktivitet

Jensen fastslo det nå litt selvsagte: Selv om petroleumsnæringen fortsatt vil veie tungt, er oljetoppen nådd. Næringen blir ikke den samme  «motorenù med samme andel av total norsk verdiskapning som i en rekke tidligere år.

Statsråd-svaret på utfordringen er nyskapning: Borregaard var Jensens kroneksempel -  et "lokomotiv"  med omstilling fra ren celluloseprodusent til en rekke nye anvendelser av tre som råvirke.  Dessuten synes Jensen det er svært viktig å snu en fallende norsk produktivitetsvekst.

– Hvis Norge fikk en årlig vekst i produktiviteten med 0,2 prosentpoeng, ville det bety mer for velstanden om 50 år enn hele petroleumsformuen, sa hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.