Finansminister Siv Jensen la tirsdag formiddag frem forslag til revidert nasjonalbudsjett.

Der kommer det frem at regjeringen øker oljepengebruken med 5,1 milliarder kroner.

– Regjeringen har staket ut en bedre kurs for norsk økonomi som løser viktige oppgaver i dag og ruster Norge for fremtiden. Vi har gjennomført tiltak som letter omstillingene i økonomien og bidrar til vekst og nye arbeidsplasser. I revidert budsjett holder vi fast ved denne kursen, sier finansminister Siv Jensen.

Regjeringen foreslo i høste å bruke 163,7 milliarder kroner av oljeinntektene i 2015, ifølge forslaget til statsbudsjett som ble lagt frem da.

Dermed øker det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet - som er målet på oljepengebruken i budsjettet - til 168,8 milliarder kroner.

Oljepengebruken i det reviderte budsjettet tilsvarer 2,6 prosent av verdien i oljefondet ved inngangen til 2015. Dermed ligger bruken godt under den såkalte handlingsregelen.

- Årets budsjett fremstår likevel om lag like ekspansivt som ifjor høst, selv om underskuddet er økt. Det skyldes at regnskapet viser et høyere underskudd også i 2014, forklarer Jensen.

  Kraftig oljeprisfall

Jensen undertreker at det kraftige fallet i oljeprisen har bremset veksten i norsk økonomi. Hun peker også på at det er tegn til økende arbeidsledighet, særlig på Sør- og Vestlandet og for ingeniører og andre grupper som har jobbet med å levere til norsk sokkel.

– Selv om den ledigheten vi ser så langt ikke er spesielt høy sammenlignet med vår egen historie eller andre land, skaper den utrygghet for familiene som rammes. Derfor er det viktig for regjeringen å styrke arbeids­plassenes konkurransekraft og å skape nye, trygge arbeidsplasser, sier finansminister Siv Jensen.

– Fallet i oljeinntektene vil stille vår evne til omstilling på prøve. Norsk økonomi må være best mulig forberedt. Vi må styrke vekstevnen i økonomien og legge til rette for at veksten i produktiviteten igjen kan gå opp, sier Jensen.

Følg vår livedekning av revidert nasjonalbudsjett her!

Les om Statsbudsjettet 2015 som ble lagt frem i høst her:

Alt om statsbudsjettet 2015

Finansminister Siv Jensen vil bruke 163,7 milliarder oljekroner i statsbudsjettet  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.