13.00 i dag begynner det niende partiet i tittelkampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand. Nordmannen leder 4,5–3,5 og førstemann til 6,5 poeng vinner. Carlsen spiller i dag med hvite brikker og har vunnet to partier av sine fire partier.

Nordmannen trenger kun remis i de siste fire partiene, men DNs sjakkekspert Leif Erlend Johannessen tror Carlsen vil gå for seier.

– Jeg tipper han går rett i angrep, sier han.

Samme åpning?

Men angrepsplanen kan fort overraske Anand. I samtlige partier med hvit har Carlsen åpnet med kongebonde-trekket e4. Det kan forandre seg i dag, Johannessen.

– Magnus er kjent for å være veldig allsidig. Han spiller like gjerne kongebonden frem (e4) som dronningbonden (d4). Det skulle ikke forundre meg om Magnus' irriterer seg over at han har spilt det samme åpningstrekket i alle partiene hittil. Det er et spenningsmoment knyttet til om han kommer til å bytte åpningstrekk med bare to partiet igjen. Det kan hende han vil variere bare for variasjonens skyld og vise Anand at han behersker alle faser av spillet, også åpningsspillet.

Sluttspillet er Carlsens paradegren, mens Anand gjerne har sin styrke i åpningsspillet og forberedelsene.

Kan bli maratonreprise

En annen mulighet er at Carlsen spiller kongebonden frem som i de foregående partiene, og forsøker å utfordre Anand til en ny runde bak Berlinmuren. På mandag endte det i et seks og en halv time langt parti, to trekk bak verdensrekorden og uten noen vinner. Men Carlsen kan tenkes å ville gjøre et nytt forsøk, mener Johannessen.

– Maratonpartiet gikk veldig bra for Carlsen, og der er han omtrent sikret remis, og det viktigste er å unngå tap, sier han.

Les mer om Berlinmuren her og her.

Johannessen tror Anand vil spille defensivt i dag, og heller statse alt på de siste tre partiene.

– Hadde det vært to partier igjen nå, kunne vi sett Anand spille på vinst med svart. Men med fire partier igjen, tror jeg han er fornøyd med remis i dag. Men parten som ligger under vil etter hvert begynne å ta større sjanser dess færre parti det er igjen, det har vi sett før, sier Johannessen.

Analyserer hvert parti

Gjennom hele VM gir Johannessen DNs lesere analyser fra VM-kampen i Sotsji, både på papir, nett og nett-tv.

Du kan lese hans analyser av de første partiene her:

Analyse av første parti her.

Analyse av andre parti her.

Analyse av tredje parti her.

Analyse av fjerde parti her.

Analyse av sjette parti her.

Analyse av åttende parti her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.