New York/Oslo: Magnus Carlsen (25) møtte torsdag pressen før åpningskampen i sjakk-VM. Verdenseneren skal for andre gang forsvare sin VM-tittel, denne gangen i New York. Motstander er russiske Sergej Karjakin (26).

Den første av kampene spilles fredag klokken 20 norsk tid.

Torsdag er det først pressekonferanse der begge er til stede.

– Alle sier jeg er 26, men det skjer ikke før om tre uker, sier Magnus Carlsen, vel vitende om alderen til motstanderen Karjakin, som nervøst stammende fulgte opp Carlsens offisielle uttalelser ved åpningen av Sjakk-VM 2016 i New York.

Carlsens kommentar kom etter at Michael Stanton fra hovedsponsoren EG Capital Advisors hadde skrytt av de unge spillerne - bare 26 år gamle - og at New York er en fantastisk by for unge mennesker.

Verdensener

På spørsmål om hvem han anser som verdens beste spiller akkurat nå, virket Carlsen som han ble forvirret og så nesten ut til ikke å forstå spørsmålet. 

– Akkurat nå vil jeg si meg selv, hvis jeg kan være så freidig, sier Carlsen. 

– Jeg er egentlig enig med Magnus. Han er verdensmester. Men om noen få uker vil vi vite hva som er riktig svar på det spørsmålet, sier Karjakin. 

Mer enn en million dollar ligger i potten, men det er like mye æren det står om når 25 år gamle Magnus Carlsen møter ett år eldre Sergej Karjakin til 12 sjakkpartier her i Manhattans Seaport District i New York. 

Politikk

Det er en eim av storpolitikk over møtet, med en russisk utfordrer på amerikansk jord bare noen få dager etter valget av Donald Trump til president.

Det handler også om næringspolitikk.

Den russiske gjødselprodusenten PhosAgro er en av de to hovedsponsorene, og toppsjef Andrej A. Guryev er selv dedikert sjakkspiller. 

– Vårt selskap deler sjakkspillerens filosofi, basert på strategisk tenkning og å beregne våre trekk for å ligge foran konkurrentene, sier Guryev. 

Interessen er stor. 

– I USA spiller dobbelt så mange sjakk på regelmessig basis som golf, sier Ilya Merenzon, direktøren i arrangøren World Chess. 

Spisset seg til

I oppbyggingen til kampen har tonen spisset seg mellom partene. Karjakin anklaget i oktober Carlsen-leiren for å ha kjøpt nettsidedomenet «sergeykaryakin.com», da det viste seg at den adressen pekte videre til Carlsens hjemmeside.

Dette avfeide Magnus Carlsens manager Espen Agdestein overfor Aftenposten.

Agdestein har selv snakket med pressen om hvordan Carlsen-teamet stålsetter seg mot eventuelle cyberangrep - og har ifølge VG inngått et samarbeid med Microsoft for å sikre internkommunikasjonen i teamet.

Agdestein har imidlertid ikke nevnt angrep fra Russland konkret i uttalelsene sine om saken.

Gallaåpning uten sjefen selv

Sjakk-VM åpnes offisielt torsdag kveld i New York av skuespillerne Sienna Miller og Woody Harrelson. På den storslåtte galla-åpningen kommer imidlertid ikke den kontroversielle presidenten i det internasjonale sjakkforbundet Fide, Kirsan Iljumzinov, å være til stede.

Han har nemlig visumproblemer, og nektes foreløpig innreise til USA.

Sjakkpresidenten forklarte i et intervju med Fides egne nettsider at han kom til å være til stede under åpningen gjennom Skype, og at han har sendt et personlig brev til president Barack Obama, der han ber om å få visum til USA,

Les også: Magnus Carlsen mangedoblet inntekten i fjor

Les også: Geniet forklart dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.