New York/Oslo: Fredag klokken 20.00 gikk Magnus Carlsen (25) i gang med å forsvare VM-tittelen sin i sjakk.

Inne i et glassbur i Seaport District på Manhattan i New York kjemper nordmannen og russiske Sergej Karjakin (26) om å vinne det første partiet.

Hollywood-stjernen Woody Harrelson, som er kjent for sine roller i Natural Born Killers (1994), Den tynne røde linjen (1998), No Country for Old Men (2007) og Zombieland(2009), var på plass på Manhattan for å ta åpningstrekket i det første partiet under sjakk-VM. 

På spørsmål fra DN om han hadde fått instruksjoner i forkant, spøkte Harrelson: 

- Jeg kommer til å tenke uavhengig.

Det viste seg at Harrelson likevel endte med en tradisjonell åpning.

- Jeg flyttet dronningbonden, sier Harrelson, som opplyser at han er en ivrig sjakkspiller.

I kø

Carlsen og Karjakin skal etter planen møte hverandre tolv ganger i løpet av de neste tre ukene. Kampen kan imidlertid avgjøres før det, dersom én av spillerne når 6.5 poeng. Seier i enkeltparti gir nemli ett poeng, mens remis gir et halvt poeng.

Pensjonist Richard Shaftel (73) holder Magnus Carlsen som klar favoritt i VM-kampenmot Sergej Karjakin. Foto: Bjørn Eckblad
Pensjonist Richard Shaftel (73) holder Magnus Carlsen som klar favoritt i VM-kampenmot Sergej Karjakin. Foto: Bjørn Eckblad (Foto: Dagens Næringsliv)
Utenfor Fulton Market på Manhattan ventet folk tidligere på dagen i kø for å se åpningen.

En av dem var pensjonist Richard Shaftel (73).

– Jeg heier på Carlsen. Jeg begynte å følge ham for et par år siden, sier Shaftel.

– Hva tror du blir sluttresultatet?

– 6,5 poeng til Carlsen og 4,5 til Karjakin. Det er en match over 12 partier, men jeg tror ikke det blir nødvendig å spille det siste partiet.

– Kommer du til å følge med på hele VM?

– Jeg kommer hit for det å se det første partiet og vil følge resten på nettet, sier Shaftel.

Dollar og ære

DN skrev i går at det ligger en million dollar i potten, men at det er like mye æren det står om når 25 år gamle Magnus Carlsen møter Karjakin til dyst.

På torsdagens pressekonferanse var de to enige om at det er Carlsen som akkurat nå er verdens beste spiller. 

– Akkurat nå vil jeg si meg selv, hvis jeg kan være så freidig, sa Carlsen.

– Jeg er egentlig enig med Magnus. Han er verdensmester. Men om noen få uker vil vi vite hva som er riktig svar på det spørsmålet, sa Karjakin.

Les også: Magnus Carlsen mangedoblet inntekten i fjor

Les også: Geniet forklart dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.