For den indiske utfordreren Vishy Anand har det vært en blytung start på VM-finalen. Som forventet har Anand vært meget habil i åpningsfasen av partiene hvor han kan støtte seg på varianter som han har analysert på forhånd. Det er imidlertid når spillerne kommer ut i ukjent farvann at Magnus Carlsen viser at han har flere gir enn sin motstander. Mens Anand i det første partiet så vidt berget remisen, måtte han strekke våpen i parti nummer to etter en kjempetabbe i tidsnøden som inderen selv omtalte som «pinlig».

Mens Magnus med sedvanlig energi benyttet hviledagen til å spille basketball og showe, var fridagen en kjærkommen anledning for «Tigeren fra Madras» til å slikke sine sår. For Anand har fått mye å fundere over allerede etter to partier. Det som er spesielt bekymringsverdig for inderen, er at Magnus har vist seg overlegen også i den disiplinen hvor Anand egentlig skulle ha sin forse: Kompliserte midtspill med dronningene på brettet. Magnus' seier i det andre partiet vil således gå inn i alle lærebøker som et eksempel på klassisk angrepssjakk.

For Anand er det særlig to ting som er helt avgjørende dersom han skal ha håp om å komme tilbake i matchen. For det første må han rendyrke og perfeksjonere den eneste fasen av partiet hvor han fortsatt er sterkere enn Magnus: åpningsspillet. Vi kan være sikre på at inderen nå pisker sine sekundanter for å finne et hull i nordmannens Grünfeld-Indiske forsvar. Magnus signaliserte nemlig i parti nummer én at dette er hans prinsipale forsvar mot Anands 1. d4.

For det andre, og det er enda viktigere, må Anand gjenvinne troen på at han makter å slå Magnus. Inderen har ikke vunnet et langparti mot Magnus på fire år. Av tv-bildene ser det nesten ut som om Anand er redd idet han setter seg overfor den regjerende mesteren. Med en slik innstilling vinner man ikke VM-finaler. Elementær idrettspsykologi tilsier at du må tro på det for å vinne. Da jeg snakket med Karpov ifjor, sa den tolvte verdensmesteren i sjakk at han aldri var redd under sine legendariske oppgjør mot Kasparov på 80-tallet.

Hvis Anand ikke greier å finne tilbake til selvtilliten han utviste under kandidatturneringen tidligere i år, er jeg redd det kan bli en kort match.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.