Topplederes hjerner fungerer annerledes enn hjernene til folk flest, og er forkl#229en på deres suksess, ifølge ny forskning.

Testing av 20 norske toppledere avdekket at de er mer moralske og flinkere til å konsentrere seg, skriver Dagens Næringsliv.

- Veldig målbart
- Undersøkelsen viste at topplederne hadde bedre samarbeid mellom ulike områder i hjernen enn kontrollgruppen. Vi konsentrerte oss om å finne ut hvor integrert hjernen fungerer, rent fysisk. Det er veldig målbart, sier forsker Harald Harung, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo, som har sammenlignet hjernene til utvalgte toppledere med hjernene til arbeidstagere i lavere stillinger.

Sammen med blant andre kollega Fred Travis ved Maharishi University of Management i Iowa publiserte Harung nylig en artikkel om temaet i det engelske fagtidsskriftet Management.

Konklusjonen er klar: Faktorer som intelligens, handlekraft og erf#229 kan ikke alene forklare hvorfor noen lykkes med å prestere på toppnivå over flere år. Et vesentlig skille mellom topplederne og andre går på hvordan hjernen reagerer på ulike situasjoner.

Gjelsten og Hansen
De norske topplederne som ble testet, blant dem Bjørn Rune Gjelsten og tidligere Statoil-topp Inge K. Hansen, fikk alle en badehette med påmonterte elektroder på hodet før de ble satt til å løse oppgaver på datamaskin.

- De trodde vi skulle se hvor gode de var til å løse ulike oppgaver, i virkeligheten målte vi hva som skjedde i hjernene deres under oppgaveløsningen. Kontrollpersonene mobiliserer når de burde slappe av og slapper av når de burde mobilisere. Topplederne gjør det motsatte, og har også mer alfabølger, forteller Harung til DN.

Et annet fellestrekk Harung fant var at toppresterende i langt større grad enn andre var i stand til å ignorere uvesentligheter og forstyrrelser underveis.

Les også: Bli lykkeligere på jobb

<b>Slik forandres hjernen din av nettsurfing</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.