67 prosent av norske ledere svarer ja på spørsmål om de har opplevd at ansatte har "logret eller smisket for å oppnå fortrinn i arbeidsmiljøet".

Det går frem av en omfattende arbeidsmarkedsundersøkelse blant bedriftsledere og arbeidstakere i Norge, Sverige og Finland, utført av Visendi for bemanningsbyrået Proffice.

Mens omtrent like stor andel av norske og svenske ledere svarer at de blir strøket med hårene, er det finnene som ser ut til å ligge på smisketoppen.

  Der sier hele 75 prosent av sjefene at ansatte forsøker å innynde seg for å oppnå fordeler.

Om det betyr at finske ledere er flinkere til å gjennomskue smisk, sier undersøkelsen ingenting om.

18 prosent lykkes
Derimot sier den noe om hvor mange av lederne som selv innrømmer at de lar seg påvirke.

Mens altså 67 prosent av norske ledere oppgir at de smiskes med, oppgir 18 prosent at smiskeren faktisk i noen tilfeller kan tjene på det.

Samtidig er sjansen klart størst for å bli avslørt.

- Lederne takler det som regel bra, sier administrerende direktør i Proffice Norge, Per Bergerud, og viser til at 79 prosent av lederne enten svarer at de overser det eller gjennomskuer det.

Undersøkelsen har ikke forsøkt å kartlegge i hvilken grad de som ferskes blir straffet for det eller ikke.

Blant arbeidstakerne er det omtrent like stor andel som opplever at de har registrert forsøk på smisking fra kollegaene, som sjefer som oppgir det samme.

Hva er din erf#229 fra der du jobber? Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.