De samlede konkurstallene steg med 3,5 prosent i september, sammenliknet med samme måned i fjor, ifølge tall fra Konkursregisteret.

- Det er litt overraskende at vi ikke har sett effektene enda. Jeg vil bli overrasket hvis vi ikke ser høyere konkurstall om ett års tid, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

Allerede utover høsten tror han at bedrifter vil merke presset og at det vil vise igjen i konkurstallene.

Vestfold topper listen over konkursøkning med 100 prosent flere konkurser sammenlignet med i fjor. Nord-Trøndelag hadde en økning på 50,0 prosent mens Oslo hadde en økning på 34,3 prosent.

Dørum påpeker at månedstallene kan gi tilfeldige store variasjoner og skuler heller til konkurstallene for 2015 sett under ett som viser en flat utvikling. I perioden januar-september ble det registrert 4451 konkurser og tvangsavviklinger i Norge, mot 4457 i samme periode i fjor. Endringen er på bare 0,1 prosent.

- Hvorfor stiger ikke konkurstallene enda mer slik utviklingen nå er i norsk økonomi?

- Det er tregheter før nedgangen i oljeinvesteringene slår ut og velter bedrifter. Det er nok bedrifter som vil gå over ende.

Dørum trekker frem følgende støtdempere på et virkelig konkursras:

  • Mange bedrifter sitter på ordrereserver som gjør at de fortsatt har oppdrag.
  • Selskapene har finansielle reserver som gjør at de håndterer en periode
  • Rentenedsettelser gjør at bedriftene har fått mindre lånekostnader.
  • Bankene strekker kredittene eller eierne skyter mer midler.

Flere fylker hadde derimot en nedgang i konkurstallene i september. Størst nedgang var det i Telemark, med 58,3 prosent, mens Troms og Finnmark begge hadde en nedgang på 50,0 prosent.

Sjefsøkonomen i DNB Markets tror mange banker nå gjør vurderinger av sine engasjementer.

- Bankene må til enhver tid gjøre vurderinger av om de tror situasjonen er forbigående og om hvilken kalkuert risiko de skal ta. Mange banker har langvarige relasjoner til sine bedriftskunder eller selskaper i samme konsern.

Dobbeltkonkurs i Bergen Group

En av dem som har fått merke nedturen er Bergen Group. Datterselskapene Bergen Group Hanøytangen på Askøy og Bergen Group Skarveland i Kvinnherad har begge meldt oppbud de siste ukene. Dette er selskaper med over 800 millioner kroner i samlet omsetning i 2014.

- Både skips- og offshoremarkedet er det siste året rammet av nedskjæringer, hvilket har hatt en sterk negativ betydning for selskapet, uttalte Bergen Group i forbindelse med Skarveland-konkursen.

Les også:
Norsk offshore-leverandør konkurs
Nok et Bergen Group selskap er konkurs

Rammer ikke hele økonomien

Dørum legger til at situasjonen ikke er helsvart.

- Nesten halvparten av fylkene har hatt fallende arbeidsledighet siste år. Det viser at krisen ikke har nådd hele den norske økonomien, sier Dørum og legger til at konkurstallene heller ikke sier noe om størrelsen på de konkursrammede selskapene.

En rekke fylker hadde en nedgang i konkurstallene i september. Størst nedgang var det i Telemark, med 58,3 prosent, mens Troms og Finnmark begge hadde en nedgang på 50,0 prosent viser septembertallene til Konkursregisteret.

For 2015 sett under ett er det Sogn og Fjordane som opplever høyest konkursvekst med en økning på 39,6 prosent. Nordland hadde en økning på 23,7 prosent, mens Buskerud hadde en økning i konkurstallene på 17,8 prosent.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.