Norges Bank er langt på etterskudd og banken har gjennomført en feilslått pengepolitikk, mener sjeføkonom Jan Andreassen i Eika Gruppen

- Nå er de ille ute, sier Andreassen til TDN Finans.

- For positiv
Fredag la sentralbanken frem årets andre utgave av Regionalt nettverk, en rapport basert på en undersøkelse blant nærmere 400 norske bedrifter. Rapporten viser at samtlige bransjer som er med i undersøkelsen nå melder om svakere produksjonsvekst enn i forrige rapport fra januar i år.

Andreassen tror imidlertid situasjonen er langt mer alvorlig enn rapporten viser.

- Jeg tror nettverksrapporten er for positiv. De meldingen jeg får er mye mer negative, sier Andreassen.

- Det er ikke EU, Kina eller olje det går på, men innenlandsk etterspørsel. Bolig, fritidsbolig, butikker, entreprenører svekkes og i tillegg ser vi en frisk vekst i antall konkurser, sier han.

Andreassen tror dette vil bli et tema til høsten, når folk har opplevd en overraskende svekkelse i økonomien.

- Utviklingen har kommet overraskende på folk, og vi er i et litt alvorlig uføre nå. Vi vil få 4 - 4,5 prosent arbeidsledighet til høsten fra dagens 3,7, ifølge seneste måling, og det er ikke sånn at et rentekutt neste uke vil stoppe det, sier Andreassen.

Han tror Norges Bank vil kutte renten neste uke, og sier at Norges Bank er langt på etterskudd.

- Nå er de ille ute, for dette har vært en konstruert krise basert på feilslått pengepolitikk, og det blir ikke bedre i 2014. Da får vi enda et rentekutt, sier han.

Tror på nedjustering av rentebanen
Seniorøkonom Katrine Boye i Nordea markets skriver i en oppdatering at dagens rapport fra Norges Bank indikerer en klart svakere bnp-vekst enn det Norges Banks anslag. Det svakere bildet er bredt basert, der alle regioner rapporterer om avtatt vekst.

Meglerhuset mener dagens regionale nettverksrapport indikerer en moderat bnp-vekst i andre kvartal på 0,5 prosent på kvartalsbasis, betydelig lavere enn sentralbankens estimat på 0,58 prosent.

Nordea Markets mener Norges Bank trolig vil revidere ned sine vekstanslag noe i neste ukes pengepolitiske rapport.

«Kombinert med den allerede synlige svakheten i arbeidsmarkedet, mener vi Norges Bank vil revidere noe ned både sentralbankens syn på kapasitetsutnyttelsen og veksten», skriver Boye i oppdateringen.

LES OGSÅ:

<b>Nå bremser det overalt</b>

<b>Nå sakker det av!</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.