I forbindelse med rentemøtet torsdag signaliserer Norges Bank at norsk økonomi vil gå litt svakere enn tidligere anslått de kommende årene. Vekstanslaget for fastlandsøkonomien er tatt ned, samtidig som banken også ser for seg lavere lønnsvekst fremover enn tidligere antatt.

- Ønsker å fremprovosere en lavkonjunktur
Dette er blant hovedargumentene for at sentralbanken utsetter neste års planlagte renteøkning ett år. Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika mener likevel at sentralbanken gjør for små endringer i prognosene.

- De har trukket det meste ned. Ikke inflasjonen, men vekstanslag og renteanslagene ute og hjemme. Dessverre er de fortsatt for optimistiske. Det er ingen vekst i innenlandsk etterspørsel nå, og det blir det heller ikke før vi får mer stimuli, sier Andreassen til DN.no.

Han mener det er rart at sentralbanken ikke kuttet renten allerede ifjor. Han mener kombinasjonen av Norges Banks politikk og de nye kravene som myndighetene har stilt til norske banker bidrar til å svekke norsk økonomi fremover.

- De ønsker å fremprovosere en lavkonjunktur. Grunnen til at de gjør det, er at de er bekymret kredittveksten, først og fremst i husholdningene, sier Andreassen.

Han mener sentralbanken burde kuttet renten med et halvt prosentpoeng, men er usikker på hvor stor effekt det ville gitt. Han tror bankene uansett må også ta hensyn til nye krav og svakere økonomisk utvikling, og at de derfor ikke hadde kuttet sine utlånsrenter tilsvarende.

- I en viss forstand er ikke renten så veldig interessant. Kutt gjerne med en «halving», men det hjelper så lite, sier sjeføkonomen.

- Nå er det uansett slik at bankene blir forsiktige. De ser at tapene kommer. Uansett hva myndighetene gjør, så blir bankene forsiktig fordi det er lavkonjunktur i Norge, sier Andreassen.

Han mener det derfor blir opp til regjeringen å stimulere økonomien.

- Finanspolitikken må ta over nå. Vi kommer til å trenge en krisepakke i februar. Det er jeg helt sikker på, sier Andreassen.

Rentehopp i 2015
Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets ble på sin side overrasket over hvor mye sentralbanken justerte ned rentebanenen denne gangen.

- Vi er ikke veldig overrasket over det som kom i dag, og det var langt på vei som ventet. Det er en litt kraftigere nedjustering av rentebanen enn vi hadde sett for oss, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til DN.no.

Norges Bank anslår at styringsrenten forblir uendret på 1,5 prosent frem til sommeren 2015.

- Den første sannsynligheten melder seg sent i 2014, men når de sier 2015, tror jeg det er det vi skal legge til grunn, sier Dørum.

Han legger imidlertid inn et visst «men».

- Vi vet at verden endrer seg, og hvis noen av de mest pessimistiske synene på boligmarkedet skulle slå til, er ikke denne rentebanen valid lenger. Det vet Norges Bank veldig godt, sier sjeføkonomen.

LES OGSÅ:

Uendret rente

Utsetter rentehoppet til sommeren 2015 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.